Ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata ispunilo uslove za “IT prekvalifikaciju”

Za program prve “IT prekvalifikacije” u Srpskoj uslove je ispunilo ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata, podaci su Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka.

Svi oni će naredne sedmice proći testiranje, na osnovu kojeg će biti izabrano ukupno 100 njih koji će biti polaznici intenzivne šestomjesečne obuke u sklopu pilot-projekta prekvalifikacije za vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine, da bi se brže zaposlili.

Uslovi za prijavu bili su da su kandidati starosti od 24 do 40 godina, da su visokoobrazovani, te da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, koji je jedan od partnera ovog projekta. Nepotpune prijave nisu uzimane u razmatranje.

– Testiranje će biti provedeno testom kompetencija, zatim testom osnovne IT pismenosti, što podrazumijeva prepoznavanje bazičnog rada na računaru, te testom osnova razumijevanja engleskog jezika, jer je u IT oblasti dominantna terminologija na engleskom jeziku, iako će naše obuke biti na srpskom jeziku. Svi koji prođu testiranje dalje će ići na desetominutni intervju sa psihologom i stručnjakom za ljudske resurse, da se procijeni stepen motivacije i mogućnosti njihovog uključenja u intenzivan program obuke. Kada se sve to prevede u bodove i sabere, njih 100 najbolje rangiranih će ući u prvi pilot-program prekvalifikacije. Očekujemo da će obuke početi do 1. juna – kaže direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Prema njegovim riječima, obuka će trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak.

Treća faza obuke je 160 časova završnog rada, koji će biti urađen ili u ICBL ili u partnerskim IT kompanijama, tako da se stečeno teorijsko znanje, uz mentore i predavače, primjeni na konkretnom zadatku i rješavanju problema.

– Time želimo da kandidatima pružimo mogućnost da se upoznaju s tim kako izgleda raditi u timu i u privrednom sektoru u praksi, ali i da omogućimo da se poslodavci i polaznici obuke upoznaju. To bi bila dodatna olakšavajuća okolnost da se stvori povjerenje i da i poslodavci vide koje su to vještine koje kandidati imaju i kome bi mogli da ponude posao na kraju – objašnjava Gverić.

U Ministarstvu i Inovacionom centru, koji su nosioci ove obuke, očekuju da rezultat pilot faze bude da se najmanje 20 odsto polaznika na kraju programa i zaposli.

Kako je ranije objasnio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, Ministarstvo će za ovaj projekat izdvojiti 300.000 KM, a republički Zavod za zapošljavanje 200.000 KM.

Povećanje broja polaznika

Ministar Rajčević najavio je ranije i da će se nakon što resorno ministarstvo i Vlada RS urade procjenu uspješnosti ovog pilot-projekta, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina ići na povećanje finansijskih sredstava za ovaj projekat i na povećanje broja polaznika.

Ministarstvo je nedavno, podsjećamo, završilo i projekat “IT orijentacija” u sklopu kojeg su maturantima širom RS predstavili informacije o tome koje prednosti ih očekuju u budućnosti, ako odluče da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

(Srpskainfo)

RAZVOJ POSLOVNIH ZONA Od “Jelšingrada” očekuju milione i nova radna mjesta

U Poslovnu zonu Ramići je od njenog osnivanja uloženo više od 16 miliona KM i pojedini investitori su već započeli proizvodnju, a iste aspiracije Grad Banjaluka ima i za svoj idući projekat takve vrste kod “Jelšingrada”, koji bi trebao imati prve „stanare“ ove godine. Grad je u aprilu 2012, na licitaciji, kupio imovinu preduzeća Unis-Valjaonica

“Jačati saradnju Srpske i Bjelorusije”

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja predvodi delegaciju Republike Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, razgovarala je danas u Minsku sa potpredsjednikom Vlade Republike Bjelorusije Vladimirom Dvornikom. Na sastanku kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, ministar prirodnih resursa i ekologije Bjelorusije Andrej Hudik i predstavnik Ministarstva poljoprivrede

UČESTALE KONTROLE U JAVNOM PREVOZU Među učenicima pronađene lažne mjesečne karte

Sa početkom školske godine, u pojedinim gradskim autobusima u Banjaluci uočena je masovna pojava falsifikovanih mjesečnih karata, koje su mahom koristili maloljetni putnici. Sami putnici pričaju kako su primjetili da se u posljednje vrijeme nešto čudno dešava, jer su pojačane kontrole u autobusima i traže se na uvid mjesečne karte. U preduzeću „Rale turs“ za

Nevena Todorović na čelu Doma zdravlja Banjaluka

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine i dosadašnji vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka, imenovana je danas za direktora ove ustanove, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine grada. Ona je do sada bila pomoćnik direktora Doma zdravlja za medicinske poslove, a na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci angažovana je na katedri za porodičnu medicinu. Pored ovog

MUZEJ RS: Bogat program do kraja godine, od idućeg četvrtka dvije ruske izložbe

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić najavio je danas bogat programski sadržaj koji će u ovoj ustanovi kulture početi u četvrtak, 26. septembra, obilježavanjem 89 godina od osnivanja Muzeja. Savić je izrazio zadovoljstvo što će ovu manifestaciju uveličati delegacija iz Rusije izložbama “Rusko čudo” i “Zaštitnici ruske zemlje”, koje će biti otvorene tog dana. “Prošle

KONGRES ANESTEZIOLOGA: 130 učesnika i 40 predavača iz šest država

U Banjaluci je počeo Treći kongres anestezije, intenzivne medicine i medicine bola sa međunarodnim učešćem koji je okupio 130 učesnika i 40 predavača iz šest zemalja regiona i svijeta. Trodnevni kongres organizovali su Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske i Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske. Prema riječima predsjednika

NOVI ŠEF DELEGACIJE EU JOHANN SATTLER: Evropska unija nije potpuna bez BiH

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi. “Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane, ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje