Ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata ispunilo uslove za “IT prekvalifikaciju”

Za program prve “IT prekvalifikacije” u Srpskoj uslove je ispunilo ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata, podaci su Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka.

Svi oni će naredne sedmice proći testiranje, na osnovu kojeg će biti izabrano ukupno 100 njih koji će biti polaznici intenzivne šestomjesečne obuke u sklopu pilot-projekta prekvalifikacije za vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine, da bi se brže zaposlili.

Uslovi za prijavu bili su da su kandidati starosti od 24 do 40 godina, da su visokoobrazovani, te da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, koji je jedan od partnera ovog projekta. Nepotpune prijave nisu uzimane u razmatranje.

– Testiranje će biti provedeno testom kompetencija, zatim testom osnovne IT pismenosti, što podrazumijeva prepoznavanje bazičnog rada na računaru, te testom osnova razumijevanja engleskog jezika, jer je u IT oblasti dominantna terminologija na engleskom jeziku, iako će naše obuke biti na srpskom jeziku. Svi koji prođu testiranje dalje će ići na desetominutni intervju sa psihologom i stručnjakom za ljudske resurse, da se procijeni stepen motivacije i mogućnosti njihovog uključenja u intenzivan program obuke. Kada se sve to prevede u bodove i sabere, njih 100 najbolje rangiranih će ući u prvi pilot-program prekvalifikacije. Očekujemo da će obuke početi do 1. juna – kaže direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Prema njegovim riječima, obuka će trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak.

Treća faza obuke je 160 časova završnog rada, koji će biti urađen ili u ICBL ili u partnerskim IT kompanijama, tako da se stečeno teorijsko znanje, uz mentore i predavače, primjeni na konkretnom zadatku i rješavanju problema.

– Time želimo da kandidatima pružimo mogućnost da se upoznaju s tim kako izgleda raditi u timu i u privrednom sektoru u praksi, ali i da omogućimo da se poslodavci i polaznici obuke upoznaju. To bi bila dodatna olakšavajuća okolnost da se stvori povjerenje i da i poslodavci vide koje su to vještine koje kandidati imaju i kome bi mogli da ponude posao na kraju – objašnjava Gverić.

U Ministarstvu i Inovacionom centru, koji su nosioci ove obuke, očekuju da rezultat pilot faze bude da se najmanje 20 odsto polaznika na kraju programa i zaposli.

Kako je ranije objasnio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, Ministarstvo će za ovaj projekat izdvojiti 300.000 KM, a republički Zavod za zapošljavanje 200.000 KM.

Povećanje broja polaznika

Ministar Rajčević najavio je ranije i da će se nakon što resorno ministarstvo i Vlada RS urade procjenu uspješnosti ovog pilot-projekta, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina ići na povećanje finansijskih sredstava za ovaj projekat i na povećanje broja polaznika.

Ministarstvo je nedavno, podsjećamo, završilo i projekat “IT orijentacija” u sklopu kojeg su maturantima širom RS predstavili informacije o tome koje prednosti ih očekuju u budućnosti, ako odluče da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

(Srpskainfo)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo