Ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata ispunilo uslove za “IT prekvalifikaciju”

Za program prve “IT prekvalifikacije” u Srpskoj uslove je ispunilo ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata, podaci su Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka.

Svi oni će naredne sedmice proći testiranje, na osnovu kojeg će biti izabrano ukupno 100 njih koji će biti polaznici intenzivne šestomjesečne obuke u sklopu pilot-projekta prekvalifikacije za vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine, da bi se brže zaposlili.

Uslovi za prijavu bili su da su kandidati starosti od 24 do 40 godina, da su visokoobrazovani, te da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, koji je jedan od partnera ovog projekta. Nepotpune prijave nisu uzimane u razmatranje.

– Testiranje će biti provedeno testom kompetencija, zatim testom osnovne IT pismenosti, što podrazumijeva prepoznavanje bazičnog rada na računaru, te testom osnova razumijevanja engleskog jezika, jer je u IT oblasti dominantna terminologija na engleskom jeziku, iako će naše obuke biti na srpskom jeziku. Svi koji prođu testiranje dalje će ići na desetominutni intervju sa psihologom i stručnjakom za ljudske resurse, da se procijeni stepen motivacije i mogućnosti njihovog uključenja u intenzivan program obuke. Kada se sve to prevede u bodove i sabere, njih 100 najbolje rangiranih će ući u prvi pilot-program prekvalifikacije. Očekujemo da će obuke početi do 1. juna – kaže direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Prema njegovim riječima, obuka će trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak.

Treća faza obuke je 160 časova završnog rada, koji će biti urađen ili u ICBL ili u partnerskim IT kompanijama, tako da se stečeno teorijsko znanje, uz mentore i predavače, primjeni na konkretnom zadatku i rješavanju problema.

– Time želimo da kandidatima pružimo mogućnost da se upoznaju s tim kako izgleda raditi u timu i u privrednom sektoru u praksi, ali i da omogućimo da se poslodavci i polaznici obuke upoznaju. To bi bila dodatna olakšavajuća okolnost da se stvori povjerenje i da i poslodavci vide koje su to vještine koje kandidati imaju i kome bi mogli da ponude posao na kraju – objašnjava Gverić.

U Ministarstvu i Inovacionom centru, koji su nosioci ove obuke, očekuju da rezultat pilot faze bude da se najmanje 20 odsto polaznika na kraju programa i zaposli.

Kako je ranije objasnio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, Ministarstvo će za ovaj projekat izdvojiti 300.000 KM, a republički Zavod za zapošljavanje 200.000 KM.

Povećanje broja polaznika

Ministar Rajčević najavio je ranije i da će se nakon što resorno ministarstvo i Vlada RS urade procjenu uspješnosti ovog pilot-projekta, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina ići na povećanje finansijskih sredstava za ovaj projekat i na povećanje broja polaznika.

Ministarstvo je nedavno, podsjećamo, završilo i projekat “IT orijentacija” u sklopu kojeg su maturantima širom RS predstavili informacije o tome koje prednosti ih očekuju u budućnosti, ako odluče da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

(Srpskainfo)

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen