Ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata ispunilo uslove za “IT prekvalifikaciju”

Za program prve “IT prekvalifikacije” u Srpskoj uslove je ispunilo ukupno 210 nezaposlenih visokoobrazovanih kandidata, podaci su Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka.

Svi oni će naredne sedmice proći testiranje, na osnovu kojeg će biti izabrano ukupno 100 njih koji će biti polaznici intenzivne šestomjesečne obuke u sklopu pilot-projekta prekvalifikacije za vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine, da bi se brže zaposlili.

Uslovi za prijavu bili su da su kandidati starosti od 24 do 40 godina, da su visokoobrazovani, te da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, koji je jedan od partnera ovog projekta. Nepotpune prijave nisu uzimane u razmatranje.

– Testiranje će biti provedeno testom kompetencija, zatim testom osnovne IT pismenosti, što podrazumijeva prepoznavanje bazičnog rada na računaru, te testom osnova razumijevanja engleskog jezika, jer je u IT oblasti dominantna terminologija na engleskom jeziku, iako će naše obuke biti na srpskom jeziku. Svi koji prođu testiranje dalje će ići na desetominutni intervju sa psihologom i stručnjakom za ljudske resurse, da se procijeni stepen motivacije i mogućnosti njihovog uključenja u intenzivan program obuke. Kada se sve to prevede u bodove i sabere, njih 100 najbolje rangiranih će ući u prvi pilot-program prekvalifikacije. Očekujemo da će obuke početi do 1. juna – kaže direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Prema njegovim riječima, obuka će trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak.

Treća faza obuke je 160 časova završnog rada, koji će biti urađen ili u ICBL ili u partnerskim IT kompanijama, tako da se stečeno teorijsko znanje, uz mentore i predavače, primjeni na konkretnom zadatku i rješavanju problema.

– Time želimo da kandidatima pružimo mogućnost da se upoznaju s tim kako izgleda raditi u timu i u privrednom sektoru u praksi, ali i da omogućimo da se poslodavci i polaznici obuke upoznaju. To bi bila dodatna olakšavajuća okolnost da se stvori povjerenje i da i poslodavci vide koje su to vještine koje kandidati imaju i kome bi mogli da ponude posao na kraju – objašnjava Gverić.

U Ministarstvu i Inovacionom centru, koji su nosioci ove obuke, očekuju da rezultat pilot faze bude da se najmanje 20 odsto polaznika na kraju programa i zaposli.

Kako je ranije objasnio ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, Ministarstvo će za ovaj projekat izdvojiti 300.000 KM, a republički Zavod za zapošljavanje 200.000 KM.

Povećanje broja polaznika

Ministar Rajčević najavio je ranije i da će se nakon što resorno ministarstvo i Vlada RS urade procjenu uspješnosti ovog pilot-projekta, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina ići na povećanje finansijskih sredstava za ovaj projekat i na povećanje broja polaznika.

Ministarstvo je nedavno, podsjećamo, završilo i projekat “IT orijentacija” u sklopu kojeg su maturantima širom RS predstavili informacije o tome koje prednosti ih očekuju u budućnosti, ako odluče da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

(Srpskainfo)

TREĆA PRESUDA Specijalcima za pljačku 617.000 KM na autoputu ukupno 40 godina zatvora

Trojica nekadašnjih specijalaca i civil Olega Banda (35), koji im je, po optužnici, bio saučesnik, osuđeni su na ukupno 40 godina robije za filmsku pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 KM! Kako javlja novinar “Nezavisnim”, presudu im je danas, po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute, izrekao

“GRAĐANSKA PATROLA”: Uklonjen otpad u Dervišima

Po prijavi sugrađana putem „Građanske patrole“ da na Bulevaru Stepe Stepanovića nedostaje poklopac na šahtu, komunalna policija naložila je preduzeću „Vodovod“ da otkloni ovu nepravilnost, koje je odmah i postupilo po naloženim mjerama i postavilo poklopac. Uz ovu, tokom protekle sedmice bilo je više prijava za odlaganje otpada u Ulici Jovana Bijelića u Dervišima i

Saobraćajka kod banjalučke “Mljekare”, povrijeđen motociklista

Na raskrsnici u blizini nekadašnje “Mljekare” oko 14:30 časova došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo automobil Passat i motocikl. Kako javlja čitalac banjaluka.net-a, povrijeđen je motociklista a na mjesto nezgode stigla je i policija koja vrši uviđaj. Trenutno je prohodna samo jedna traka.

“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci,

VIKEND FEST: Maya Berović i Miroslav Ilić na Kastelu

Otkaži sve obaveze, planiraj vikend na vrijeme! Mislimo VIKEND FEST planiraj na vrijeme, jer ovo ljeto donosi nam još jedan spektakl na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugi VIKEND FEST zakazan je za 26. i 27. jul. Na drugom Vikend festu nastupiće Maya Berović prvog dana festivala 26. jula dok je drugi dan 27. jul rezervisan

DUG OD 48 MILIONA KM EKONOMSKI SABOTIRA RS: Neophodna kvalitetnija raspodjela sredstava od UIO

Neadekvatna raspodjela sredstava od PDV-a nanosi budžetu Republike Srpske štetu koja, prema prosljednjim procjenama, kada se sve sabere i oduzme, doseže iznose i do 48 miliona KM. Ovakvo stanje, koje u praksi znači ekonomsku sabotažu jednog entiteta, nikako ne ide na ruku RS, pa je tako premijer Srpske Radovan Višković u nekoliko navrata najavljivao tužbu