Vijesti 22.02.2018.

Umjesto Kasarne “Sarica”, vrtić, igralište i škola

ČITANJE: 2 minute

Kasarna Sarica se kompletno preseljava u Zalužane. Kroz dva mjeseca Mjesna zajednica Trn će dobiti ogroman prostor, a u planu im je različit društveni sadržaj. Nekadašnju kasarnu će, po svemu sudeći, zamjeniti mnogo toga korisnijeg za mještane Trna.

Vježbe i galamu Specijalne jedinice policije Republike Srpske od sada će zamijeniti dječija graja. Specijalci polako pakuje kofere i odlaze u Zalužane, a na mjestu Kasarne Sarica u Trnu stižu vrtić, igralište i škola. Planovi opštine Laktaši bar za sada idu u tom smjeru. Kažu da su održali panel diskusiju sa građanima i odredili prioritete. Pored ovih, postoje ideje i za mnoge druge društvene sadržaje.

– Postoji ideja da se jedan dio tih objekata koji su tamo, koristi kao poslovni inkubator u određenom periodu, ne trajno.Nama sve te prostorije trebaju za društvene sadržaje.Na drugom dijelu je fiskulturna dvorana i jedno skladište koje je u dobrom stanju i koje bi moglo koristiti kao sportska dvorana.Imamo ideju i da obrazujemo školu, strukovnu školu za kadrove koji nedostaju opštini Laktaši – rekao nam je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Ponosni su mještani Trna na obučenost specijalaca. Ali ipak kažu da im neće nedostajati. Puno je važnije što će, nadaju se, dobiti i pored pedagoških ustanova, prostorije za amablantu. Iz Mjesne zajednice Trn će se i za to boriti. Prostor od 63 hektara je kažu dovoljan za mnogo toga.

– Tu je bilo prijedloga i za izgradnju stambeno poslovnih prostora, zatim planirano je izmještanje kancelarija Komunalnog preduzeća koje imamo, zatim što je važno, proširenje postojećeg Doma zdravlja, jer bi mogle i nove ordinacije da se naprave na tom lokalitetu – otkriva Boban Borojević, predstavnik MZ Trn.

Građane Trna čeka u narednom periodu i javna rasprava o ovim pitanjima. Ne sumnjaju da će većina prijedloga biti usvojena. Posebno će se insistirati na sadržaju za mlade.

Trn je i najbrojnija mjesna zajednica sa preko 12 000 stanovnika. Za par dana se očekuje izrada regulacionog plana za čitav kompleks. Izdvajanjem iz budžeta će se odmah krenuti u sanaciju postojećih objekata.

Ono što je izvjesno jeste da bi mještani Trna već ove godine mogli da dobiju vrtić na prostoru Sarice, bar prema riječima načelnika.

(srpskacafe)