Magazin 15.04.2016.

Umjesto u skupštinskim pronašli se u replikama Nušićevih komada

ČITANJE: 4 minute
pozoriste predstava
Odlazak na predstavu “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji Nikole Pejakovića u utorak uveče u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, bio je sve samo ne običan odlazak u pozorište.

Svi oni ljubitelji teatra koji su kupili karte i došli da pogledaju ovaj komad u čudu su posmatrali veliki broj novinarskih ekipa koje su dočekivale ni manje ni više nego poslanike Narodne skupštine Republike Srpske koji su organizovano došli, ne da održe sjednicu nego da pogledaju predstavu.

Pojedini poslanici nisu baš bili raspoloženi da razgovaraju o teatru, kulturi, omiljenim predstavama, piscima, pa su u širokom luku zaobilazili novinarske ekipe, dok su oni najhrabriji i, činilo se, najspremniji, sa za ovu priliku spremljenim gradivom o Nušiću, rado iznijeli svoje utiske prije, ali i poslije odgledane predstave.

Nakon završetka predstave svoje utiske je za “Glas Srpske” podijelio i predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, iz Demokratskog narodnog saveza, koji kaže da u pozorište dolazi da gleda isključivo komedije.

– Ovo je praksa da u određenom periodu narodni poslanici posjete pozorište i ovo je najbolji vid saradnje između Narodne skupštine RS i Narodnog pozorišta RS – kazao je Čubrilović.

On je dodao da je predstava odlična, kao i glumci i režija te istakao, kao i svi poslanici sa kojima smo razgovarali, da je Nušić neprevaziđen, uvijek aktuelan u svakom smislu.

Istakao je, takođe, da posjeta poslanika pozorištu nema nikakve veze sa Zakonom o pozorišnoj djelatnosti.

– To je prejudiciranje nekih stvari. Kada je u pitanju zakon, moram istaći da će on svakako biti na strani pozorišta i kulture. Da bismo napravili dobar zakon, mi moramo imati osnov za to. Sve sugestije umjetnika i rukovodilaca pozorišta mi ćemo uvažiti – rekao je Čubrilović.

Poslanik iz stranke Napredna Srpska, koji se pohvalio da je pogledao kompletan repertoar nacionalnog teatra, Adam Šukalo bio je raspoložen za razgovor sa novinarima.

– Na kraju letka za ovu predstavu piše – istorija se ponavlja, pa je tako i u ovoj našoj ožalošćenoj stvarnosti. Mi, narodni poslanici kao dio repertoara Branislava Nušića, čija je jedna od predstava “Narodni poslanik”, treba da pokažemo pravi primjer i da damo podršku Narodnom pozorištu RS. Mudar je potez rukovodstva Narodnog pozorišta da pozove poslanike da upoznaju pozorišnu djelatnost prije nego što usvoje Zakon o pozorišnoj djelatnosti – rekao je Šukalo.

On je dodao da su dobili karte na poklon, te da je odlučio da će kupiti kartu, kao i svaki put kada dođe na predstavu “kako ga ne bi prozivali”.

Potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić iz Ujedinjene srpske stranke kaže da u pozorište ide sa suprugom, te da uglavnom dolaze na premijere ili gostovanja drugih pozorišta.

– U najljepšem sjećanju mi je ostala predstava o generalu Milanu Nediću – kazao je Stevandić i dodao da je gledao sve predstave koje su rađene po Nušićevim tekstovima, te da se narodni poslanici svakako mogu pronaći u tim predstavama.

– Neke možda to i povrijedi, a neki to shvate kao šalu. Svakom prema njegovom osjećaju – kazao je Stevandić.

Među onima koji ne idu baš često u pozorište je i Dušica Savić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali bez obzira na to što nije čest gost teatra, Savićeva kad god ima vremena prati dešavanja u Domu omladine u Zvorniku.

– Gledala sam Nušićevog “Narodnog poslanika” i “Gospođu ministarku” i, evo, sada “Ožalošćenu porodicu” – kazala je Savićeva.

Iskren je bio i Želimir Nešković, poslanik Srpske demokratske stranke, koji kaže da do sada nije gledao predstave rađene po Nušićevim djelima u Narodnom pozorištu RS, ali da je bio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu prije osam mjeseci, gdje je gledao predstavu “Idiot”.

Glavni “krivac” za ovu posjetu je direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković, koji je dogovorio sa predsjednikom parlamenta da poslanici dolaze u pozorište u toku ove sezone.

– Cilj nam je da, pogotovo narodnim poslanicima koji nisu iz Banjaluke, ponudimo da umjesto u kafanu stiču naviku da dolaze u pozorište. Takođe, želja nam je da ljudi koji odlučuju o našim sudbinama vide šta je pozorište, sa kakvim problemima se susrećemo i kako mi to radimo, kako bi onda mogli da nas, eventualno, kritikuju. Želimo da znaju da novac uložen u kulturu nije trošak već investicija – zaključio je Novaković.

(Glas)