Magazin 29.02.2016.

Umjetnici RS ogorčeni nacrtom novog zakona: Cenzori i neznalice uništiće pozorište!

ČITANJE: 3 minute
Narodno pozoriste
Dramski umjetnici u RS poručili su da će se svim silama truditi da spriječe usvajanje novog zakona o pozorišnoj djelatnosti RS jer je, kako tvrde, već u nacrtu pokazao “neznanje onih koji su ga pisali”.

Glumci kažu da je pozorište ionako na niskom nivou, a da ovaj zakon ide u tom pravcu da ga dodatno unazadi, cenzuriše i suzbije svaku kreativnost, što predstavlja apsurd i za još manje demokratska društva nego što je naše.

Željko Milošević iz trebinjskog Pozorišta “Male stvari” kaže da se u ovom nacrtu vidi sve: i koliko je zakon potreban, ali i koliko je velika neznalica bio onaj ko ga je pisao. On kaže da se glumci danas pitaju ko je prevario radnu grupu koja je formirana da bi pomogla u izradi nacrta jer nijedan njihov prijedlog nije usvojen, pa je u skupštinsku proceduru “gurnut” nacrt sa “svim karakteristikama cenzorstva, nedorečenosti i tupavih zabrana”.

Otežava zapošljavanje

– Nacrt zakona kao da je pisan za vanzemaljce, a ne za dramske radnike. Prema ovom tekstu, pozorišni glumac je pušten na milost i nemilost direktora, od čije dobre volje zavisi da li će smjeti da prihvati neku ulogu u filmu, makar on bio i holivudski. Još je gora odredba da tek sa 20 godina staža možete da budete umjetnički direktor. Zar je tako nešto moguće reći Ivi Pogoreliću, najboljem svjetskom pijanisti koji, eto, sasvim slučajno, ima samo sedam godina staža? Da mu kažemo da mora čekati još 13 da ispuni birokratski uslov nekog ćate iz nekog ministarstva koji vjerovatno i ne zna za njega? Niko se u ovom zakonu ne bavi kredibilitetom i kvalitetom, samo cenzorstvom, zabranama i suzbijanjem kreativnosti. Odličan izgovor da one “bezveznjake” poput Sterije i Nušića jednom za svagda uklonimo iz pozorišta. Ionako samo pljuju vlast i smetaju – kaže Milošević i dodaje da je pozorišna umjetnost ionako “na aparatima”, a da će ovaj zakon, ako ga umjetnici i javnost ne skinu, uništiti ono što je ostalo na kulturnoj sceni Srpske.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, Ljubiša Savanović, koji je ranije bio na istoj poziciji u Narodnom pozorištu RS, kaže da je najveća sramota što su izigrani ljudi u radnoj grupi za izradu zakona, a sam tekst došao iz pera nekog krajnjeg nepoznavaoca pozorišta.

– Zahvaljujući ovom nacrtu, nastavljamo da klizimo u pravcu koji ne bih da imenujem. Kada bi bio usvojen ovaj zakon, on bi bio ograničavajući, cenzorski i suzbijajući, što se nikako ne smije dopustiti u dramskoj umjetnosti. Ovo je put da se ubijaju mladi stvaraoci, otežava njihovo zapošljavanje i šta sve ne. U stvari, malo bi bio cijeli jedan Press, od prve do posljednje strane, da se nabroje svi nedostaci ovog zakona i mi ćemo dati sve od sebe da ne bude usvojen. Barem ne u ovom obliku. On je uvreda za sve ljude koji su ga čitali i koji rade u ovoj branši. Javna rasprava počinje narednog mjeseca i mi ćemo ga oboriti – rekao je Savanović.

Radna grupa

Aleksandar Stojković Piksi, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS, kaže da ga ovaj zakon vrijeđa jer ne stavlja na prvo mjesto sposobnosti, već birokratske forme, koje u ovom poslu malo vrijede. I on se posebno osvrnuo na radnu grupu koja je predložila rješenja koja nisu uzeta u obzir kada je pravljen nacrt.

– Odakle im samo pravo da na taj način prevare ljude? Kao da je meni do direktorovanja! Da li neko misli da je moj kolega Savanović bio loš kao umjetnički direktor u prethodnom mandatu? To je takva glupost da mi je muka od njih! I što je najgore, da nismo digli toliku “dževu” zbog ovog nacrta, zakon bi kao takav usvojili i nikom ništa. Šta ćete kad živimo u državi koja ne gleda Andrića i Nušića, već Zmaja, a glasove prodaje za čorbu ispod šatora i toplo pivo – kaže Piksi.

(Press)