Magazin 30.11.2016.

Umjetnici žele pravo glasa: Kulturni plenum u subotu u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

„Kulturni plenum Banjaluka“, koji će biti održan u subotu, ukazaće na probleme sa kojima se susreću kulturni radnici grada na Vrbasu i ponuditi eventualna rješenja.

Radi se o inicijativi radnika kulture koja ima za cilj da pokaže kritičnu masu koja decenijama unazad čini okosnicu kulturnog stvaralaštva grada na Vrbasu.

Predsjednik inicijativnog odbora Aleksandar Pejaković rekao je da će ova sjednica okupiti delagate iz udruženja građana koji stvaraju u oblastima lijepih umjetnosti, a kao gosti pozvani su direktori kulturnih institucija, kao i predstavnici vlasti gradskog i republičkog nivoa.

Pejaković je dodao da će kulturni plenum, kao i svaka druga sjednica imati zaključke, koji istina neće da budu obavezujući, ali će svakako biti od koristi kako onima koji rade u kulturom stvaralaštvu, tako i onima koji im daju podršku.

– Kao i svake godine pružićemo podršku u organizaciji „Dana grada” i „Kočićevog zbora“, ali i ukazati na nedostatke koje te manifestacije već decenijama unazad imaju. Na plenumu jedna od tačaka dnevnog reda biće i podrška novom odjeljenju u gradskoj upravi, čija će najjača karika da bude kultura. Na sjednici ćemo da biramo i predstavnike lijepih umjetnosti koji će da idu na javne rasprave o budžetu grada i na sastanak u Narodnu skupštinu Republike Srpske, čija će tema da bude budžet Vlade Srpske – rekao je Pejaković.

Problemi

Kulturni radnici iz Banjaluke već su ranije upozoravali na brojne probleme, od toga kako treba osnovati odjeljenje za kulturu u Gradskoj upravi, do toga kako bi trebalo da o sudbini institucija kulture i o umjetničkom stvaralaštvu počnu da odlučuju “ljudi koji imaju ime i prezime u svijetu kulture, koji su dobronamjerni i koji će pronalaziti modele da pomognu kulturnim radnicima, umjetnicima da kulturni život Banjaluke bude bogatiji”.

(EuroBlic)