Magazin 27.01.2021.

UMJETNIČKI PROGRAM: U Banskom dvoru održana Svetosavska akademija

ČITANJE: 1 minuta

Svečana Svetosavska akademija “Zvona srpske crkve” održana je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, shodno okolnostima koje je nametnula pandemija virusa korona, bez prisustva publike.

Čast da besjedi na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji pripala je protonamjesniku Srđanu Roljiću, prenosi RTRS.

Protonamjesnik Roljić je u besjedi “Sveti Sava i naše vrijeme” govorio o svim aspektima života i djela svetog Save posebno naglašavajući njegov značaj za srpsku pravoslavnu duhovnost, kako u prošlosti, tako i danas.

– Svetosavska vizija života je svevremeno savremena, uvijek aktuelna. To je upisivanje imena svetosavaca u knjigu života. To je vizija ocrkovljenja srpskog naroda koji se pojavljuje u jedinstvu, sabornosti i pravoslavlju kao prvovjerju i pravoživlju kroz sljedovanja apostolskom predanju – istakao je Roljić.

On je rekao da su Savin put i Savina filozofija prosti, ali nikako i jednostavni, jer je to filozofija po Hristu.

– Sveti Sava je vododjelnica srpske istorije, velika i najveća skretnica u istoriji roda našega, jer njime tijelo i dušu srpskog naroda oživljava Hristos Gospod duhom svojim svetim – naglasio je Roljić.

U umjetničkom dijelu akademije učestvovali su Mješoviti hor SPD Јedinstvo i Kamerni hor Akademije umjetnosti Banjaluka, guslar Vladimir Orić i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Јokić koji je govorio duhovnu poeziju posvećenu Svetom Savi.

Svetosavska akademija zatvorena je izvođenjem svečane pjesme “Živjela Republika Srpska”.

(SB)