Magazin 04.04.2016.

Umro Galijeno Feri, autor stripa Zagor

ČITANJE: 1 minuta
zagor
Galijeno Feri, tvorac legendarnog stripa Zagor, preminuo u Italiji.

“Feri, počivaj u Darkvudu. Napustio nas je, nakon što je proživio prekrasan život, voljen kao malo koji istinski stvaralac snova”, kazao je scenarista Zagora, Moreno Buratini.

Feri je bio jedan od najvećih legendi kako talijanskog, tako i svjetskog stripa, a njegov je Zagor obilježio generacije ljudi na našim prostorima.

Feri je rođen 1929. godine, a Zagora je publici predstavio 1961. godine u saradnji sa scenaristom Serđom Bonelijem. Napravio ga je prema modelu grčkih umjetnika Fidije i Praksitela, mudrog i okrenutog pravdi.

“Što se tiče Zagorovog lica, fizionomije i pokreta, na početku mi je kao model poslužio Robert Tejlor, no kako je Zagor neka vrsta Tarzana, bilo je neizbježno da me za njegove akrobacije po drveću i lijanama inspirišu stripovi i filmovi u kojima je glavni lik bio Tarzan. Vodio sam računa da Zagor dobije izraženu, ali ne previše naglašenu muskulaturu. Kako god, nakon nekog vremena Zagor je počeo da liči na mene”, kazao je jednom prilikom Ferri o svom strip junaku.

O njegovoj strasti i predanosti govori i činjenica da je sam nacrtao sve naslovnice Zagora od prvog do posljednjeg broja.

(N1)