Vijesti 25.02.2016.

Unija studenata objaviće imena najgorih profesora BL Univerziteta!

ČITANJE: 1 minuta
univerzitetUnija studenata Republike Srpske, u saradnji sa kompanijom Lanako, dizajnirala je veb aplikaciju pomoću koje će studenti, za sada samo sa Univerziteta u Banjoj Luci, moći ocjenjivati rad svojih profesora i kvalitet fakulteta, naveli su u UNiji.

Sam sistem je pušten u rad 21. februara te je do sada ankete uradilo preko 200 studenata. Formirana je baza podataka svih studenata i profesora, koja, u ovoj fazi, obuhvata samo banjalučki Univerzitet.

Cilj ovog anketiranja jeste da se omogući jasna i objektivna slika studenata o kvalitetu samih nastavnika i fakulteta. Ovo je još jedan korak koji Unija studenata Republike Srpske sprovodi radi povećavanja kvaliteta visokog obrazovanja.

Na početnoj strani sajta www.unijastudenatars.com biće objavljeni rezultati 10 najboljih i najlošijih profesora kao i pet najbolje i najlošije ocjenjenih fakulteta. Ovakve ankete, rangiranje i ocjenjivanje fakulteta i profesora je ubičajeno u Evropi i zemljama regiona, naročito u Srbiji koja je bila uzor u formiranju pitanja.

U budućem periodu Unija studenata Republike Srpske imaće intenzivnu saradnju sa svim studentskim savezima kojima će dostavljati izvještaje o anketama, tako da će studenti svakog fakulteta biti bolje upućeni o ocjenama profesora kao i samih fakulteta. Studentski savezi biće uključeni u promociju same aplikacije i na taj način će, tvrde u Uniji, biti omogućeno da što više studenata uradi ankete i da podaci budu mjerodavni.

Do sada su rezultati anketa, koje su obavljane dva puta godišnje, obično završavale u fiokama, a profesori nisu imali ni sankcije za lošu, ni podsticaj za dobru ocjenu. Cilj Unije studenata RS jeste da simbolično nagradi najbolje profesore i fakulteta ali i kazni najlošije.

(Banjaluka.net)