Univerzitet u Banjaluci jedna od najvažnijih institucija RS

Univerzitet u Banjaluci jedna je od najvažnijih institucija u RS zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je pred početak svečane akademije povodom 44 godine rada Univerziteta u Banjaluci koja se održava u Narodnom pozoristu RS, istakao da ovaj jubiljej, imajući u vidu turbulentna društvena dešavanja ima jos veći značaj.

“Univerzitet koji je formiran u Banjaluci sa ljubavlju i potrebom da se ovdje edukuju mladi ljudi svakako je prilika da se zahvalim svima koji su tih godina vršili naučno nastavni proces, studentima i svršenim diplomcima”, rekao je Dodik.

Poželio je da Univerzitet bude još bolji, te da se zato i radi na reformi obrazovanja.

“Reforma  treba da omogući i riješi nekoliko važnih pitanja naše integracije u regionalnim i globalnim tokovima vezano za obrazovanje”, rekao je Dodik.

Radoslav Gajanin, rektor banjalučkog Univerziteta, kaze da Univerzitet u svakom pogledu napreduje počev od nastavnih planova i programa, izlaznih kompetencija studenata, studentskog standarda, zatim učešća UNIBL u međunarodnim projektima i brojniih drugih aktivnosti.

“Univerzitet je spreman za sve reforme koje kontinuirano provodimo kako bi unaprijedili visokobrazivanje u RS”, rekao je Gajanin.

Dodao je da će danas dodijeliti povelje svim institucijama i zaslužnim pojedincima koji su dali svoje doprinose radu i boljem stanju na Univerzitetu.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, čestitao je 44 godine postojanja Unverziteta u Banjaluci, te poručio da je on jedan od stubova RS.

“Nadam se da će u godinama ispred nas kvalitet visokog obrazovanja u RS biti daleko veći i da ćemo moći da se integrišemo u regionalne, u evropske tokove, te ćemo i dalje insistirati na tri osnovna principa u reforskom procesu, a to je internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija”, poručio je Rajčević.

Na akademiji prisustvuju brojne licnosti iz kulturnog i političkog života.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine.

(Nezavisne)

DODIK: Srpska više neće gubiti dostojanstvo

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je večeras da se politička odgovornost koju ima odnosi na srpski narod i Republiku Srpsku koja više nije spremna da gubi dostojanstvo, imovinu, niti bilo šta drugo. “Rekao sam doviđenja BiH, dobrodošao `RSegzit`, ali kada bi bili pošteni, bar oni koji ovo kritIkuju, primijetili bi da sam nakon

CVIJANOVIĆ: BiH nema nadležnost u regulisanju imovine

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je sporna odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu Srpske važno pitanje koje zahtijeva ozbiljnost vlasti i opozicije jer institucije BiH nemaju isključivu nadležnost u regulisanju pitanja imovine. Cvijanovićeva je rekla da politička pitanja treba rješavati drugom prilikom, upitavši opoziciju da li

Sezona gripa u Republici Srpskoj uzela maha

Sezona gripa hara Republikom Srpskom. U samo jednoj sedmici domove zdravlja posjetilo je više od 7 hiljada zaraženih akutnom respiratosnom infekcijom, oboljenjem sličnih gripu skoro hiljadu ipo, i 37 osoba oboljelih od teške respiratorne infekcije.0 I ove godine Radojka Jelić preležala je virus. Nakon što temperatura i kašalj prođu, ostaje osjećaj nemoći, priča Radojka. “Ja

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,