Univerzitet u Banjaluci jedna od najvažnijih institucija RS

Univerzitet u Banjaluci jedna je od najvažnijih institucija u RS zajedno sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je pred početak svečane akademije povodom 44 godine rada Univerziteta u Banjaluci koja se održava u Narodnom pozoristu RS, istakao da ovaj jubiljej, imajući u vidu turbulentna društvena dešavanja ima jos veći značaj.

“Univerzitet koji je formiran u Banjaluci sa ljubavlju i potrebom da se ovdje edukuju mladi ljudi svakako je prilika da se zahvalim svima koji su tih godina vršili naučno nastavni proces, studentima i svršenim diplomcima”, rekao je Dodik.

Poželio je da Univerzitet bude još bolji, te da se zato i radi na reformi obrazovanja.

“Reforma  treba da omogući i riješi nekoliko važnih pitanja naše integracije u regionalnim i globalnim tokovima vezano za obrazovanje”, rekao je Dodik.

Radoslav Gajanin, rektor banjalučkog Univerziteta, kaze da Univerzitet u svakom pogledu napreduje počev od nastavnih planova i programa, izlaznih kompetencija studenata, studentskog standarda, zatim učešća UNIBL u međunarodnim projektima i brojniih drugih aktivnosti.

“Univerzitet je spreman za sve reforme koje kontinuirano provodimo kako bi unaprijedili visokobrazivanje u RS”, rekao je Gajanin.

Dodao je da će danas dodijeliti povelje svim institucijama i zaslužnim pojedincima koji su dali svoje doprinose radu i boljem stanju na Univerzitetu.

Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, čestitao je 44 godine postojanja Unverziteta u Banjaluci, te poručio da je on jedan od stubova RS.

“Nadam se da će u godinama ispred nas kvalitet visokog obrazovanja u RS biti daleko veći i da ćemo moći da se integrišemo u regionalne, u evropske tokove, te ćemo i dalje insistirati na tri osnovna principa u reforskom procesu, a to je internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija”, poručio je Rajčević.

Na akademiji prisustvuju brojne licnosti iz kulturnog i političkog života.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine.

(Nezavisne)

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra. Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno

Višković i Radojičić prisustvovali početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac – Lauš

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prisustvovali su danas početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac-Lauš, jednog od najvećih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vrijednog 2,7 miliona KM, s rokom za izgradnju od 270 radnih dana. Višković je istakao da je Vlada Srpske izdvojila sredstva za ovaj projekat koji je od značaja za