Magazin 09.04.2021.

UOČI DODJELE OSKARA: Ambasadori SAD i Britanije podržali Jasmilu Žbanić i film “Quo vadis, Aida”

ČITANJE: 2 minute

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matt Field) i ambasador SAD Erik Nelson (Eric), podržali su bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić pred dodjelu nagrada BAFTA i Oscar.

Zajedničku video-poruku britanski ambasador podijelio je na svom Twitteru.

– U ovim teškim vremenima kada se čitav svijet hrabro bori s pandemijom naša stvarnost postaje bolja sa svakom dobrom viješću, sa svakim uspjehom. Danas smo ovdje jer slavimo uspjeh bh. redateljice Jasmile Žbanić, producenta Damira Ibrahimovića i fantastične ekipe fima “Quo Vadis, Aida? – kazao je Field.

Nelson je kazao da je ovaj film važan na kulturološkom i ljudskom nivou.

– Film ‘Qup Vadis, Aida?’ nominiran je za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film. Jasmila, Damire i time, danas slavimo sa vama. Što se nas tiče, vi ste već pobjednici. Jako sam sretan što ovaj važan film svaki dan privlači sve više pažnje. Kao što je sama Jasmila kazala, ‘ovo nije film o krivici ili osveti’. Namjera mu je da očuva sjećanje na ovaj važan i tragičan događaj i da postane razgovor o promjenama. Ovaj film je važan na kulturološkom i ljudskom nivou. On podsjeća koliko je važan ljudski život, koliko je važno sjećanje, a ne poricanje historije. Podsjeća da je važno koristiti sjećanje da bi se odala počast prošlosti i krenulo naprijed ka svjetlijoj budućnost – kazao je Nelson.

Fild je dodao da umjetničko djelo poput “Quo Vadis, Aida” svima pomaže da učeći iz prošlosti da se ovakav genocid nikad više ne dogodi i da nikada niko ne bude proganjan zbog etničke pripadnosti, rase, vjere, pola ili seksualne orijentacije.

Ambasador SAD posebno je istakao sjajnu glumicu Jasnu Đuričić.

– Najveća čestitka ide najzaslužnijoj filmskoj ekipi koja je okupila talente iz cijelog regiona. Želimo vam puno sreće u Velikoj Brkitaniji i Americi – kazao je Fild.

https://twitter.com/MattFieldUK/status/1380464875227525122

(SB)