Biznis 17.09.2020.

UOČI PREGOVORA O MINIMALCU: Sindikat traži evropski prosjek, poslodavci ne žele da idu iznad 520 KM

ČITANJE: 2 minute

Pregovori o iznosu minimalne plate u 2021. u Republici Srpskoj samo što nisu počeli, a iz izjava socijalnih partnera vidljivo je da će i ove godine teško do dogovora, jer dok sindikalci traže evropski prosjek, poslodavci nisu spremni da daju ni marku više od sadašnjih 520 KM.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je socijalnim partnerima upućen zahtjev da u posljednjem kvartalu tekuće godine otpočnu pregovore o utvrđivanju iznosa najniže plate za 2021. godinu, što je zakonska obaveza.

– Stav svih socijalnih partnera treba da bude zaštita najugroženije kategorije, odnosno radnika koji rade za minimalac. Međutim, bilo bi nepošteno da prije zvaničnog sastanka sa svim socijalnim partnerima licitiramo iznos minimalne plate u 2021. godini. Sigurno je da ćemo se oslanjati na direktivu Evropske unije da, kako bi zaštitili najslabije plaćene radnike, minimalac treba da iznosi između 60 i 70 odsto prosječne plate – kazala je Mišićeva.

Kad se pogleda potrošačka korpa, prema njenim riječima, nije korektno da radnik ne može da zaradi novac za osnovne životne namirnice za koje je na mjesečnom nivou potrebno izdvojiti najmanje 750 maraka, piše Glas Srpske.

– Taj iznos je u ovom trenutku teško dostići, ali činjenica je da bi trebalo da dobacimo bar do 60 odsto od prosječne plate – rekla je Mišićeva.

Dodala je da je sigurna da će s obzirom na situaciju Vlada RS stati na stranu onih koji su najslabije plaćeni, bez obzira na to šta će reći poslovna zajednica.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić je kategoričan da minimalac u idućoj godini ne treba biti viši od sadašnjih 520 KM, jer, kako kaže, nema ekonomske opravdanosti za to.

– Sa predstavnicima Vlade RS prošle godine smo se dogovorili, a što nije ispunjeno, da budu urađeni ekonomski parametri koji će utvrditi koliki minimalac zapravo treba da bude. Očigledno je da bi se svi socijalni partneri bavili pijacom, zbog čega smo rekli da uopšte nema potrebe da razgovaramo o najnižoj plati. Neka Vlada izračuna kolika treba da bude najniža plata u situaciji kakva jeste, a po našem mišljenju u ovoj situaciji i s obzirom na to da je minimalac prešao 55 odsto prosječne plate, nema nikakve potrebe da bude pregovora o povećanju – kazao je Trivić.

Solidarnost

Ranka Mišić kaže da se ne smije zaboraviti da su radnici i građani bili veoma solidarni kada se iz budžeta Vlade RS interventno djelovalo prema poslovnoj zajednici zbog smanjenog obima proizvodnje i odluka o zabrani rada.

– Sad moramo pokazati odanost prema radnicima koji najmanje zarađuju i moraju da prežive od minimalca – kazala je ona.

(SB/banjaluka.net)