UPIS U SREDNJE ŠKOLE Gimnazija popunjena, u Ekonomskoj ima mjesta

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata za upis u prvi razred srednje škole počeće u ponedjeljak, 18. juna, i trajaće do 20. juna.

Naime, planom upisa u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu predviđena su 11.083 mjesta, a osim junskog, učenici u RS upisivaće se u prvi razred srednje škole i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

Među odlikašima i dalje su bile najpopularnije gimnazija i medicinska škola, koje su ispunile upisnu kvotu, tako da neće imati drugog upisnog roka.

Vida Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, ističe da je 286 učenika u 11 razreda primljeno u narednu školsku godinu.

“Djeca koja nisu primljena su đaci koji nisu ispunjavali uslove, odnosno nemaju 60 bodova”, kazala je Maleševićeva i dodala da Gimnazije neće imati drugog upisnog roka.

Mirko Jović, pomoćnik direktora Medicinske škole Banjaluka, kaže da su u narednoj školskoj godini upisali osam razreda, odnosno ukupno 240 učenika.

“Kod nas se prijavilo 243 učenika, morali smo tri učenika odbiti i završen je upisni rok u našoj školi”, istakao je Jović.

Mjesta još ima u Ekonomskoj školi. U ovoj školi se nadaju da će u drugom upisnom roku od 18. juna popuniti sva mjesta.

“U prvom upisnom roku upisali smo nešto više učenika nego prošle godine, oko 90 učenika koji su imali više od 60 bodova”, kazala je Nada Vulić, direktorica banjalučke Ekonomske škole, dodajući da ukupno primaju oko 228 učenika u narednoj školskoj godini.

Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, ističe da je najveće interesovanje bilo za Medicinsku i Elektrotehničku školu, te da ove škole neće imati drugi upisni rok.

“Ostale su škole popunile dobar dio, ali naravno da još ima slobodnih mjesta. Od ponedjeljka kreće drugi krug junskog roka, gdje se upisuju svi ispod 60 bodova”, kazala je Soviljeva.

(Nezavisne)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke