Politika 22.12.2020.

Upoznajte tim za Banjaluku: Svi Stanivukovićevi saradnici aktivisti PDP-a

ČITANJE: 7 minuta

Sa preuzimanjem gradonačeničke funkcije, Draško Stanivuković bi u Gradsku upravu trebalo da se useli sa manjom armijom stranačkih kolega i saradnika, koji će mu pomagati u vršenju dužnosti gradonačenika najvećeg grada Srpske.

Objavljivanjem imena Draškovog tima, donekle je stavljena tačka na nagađanja koja su se pojavila odmah nakon objave zvaničnih rezultata izbora za Banjaluku i nastavljena tradicija zapošljavanja bliskih stranačkih kadrova.

Novoizabrani gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković ih još uvijek nije zvanično predstavio, a Banjaluka.net istražio je PDP-ove eksperte koji bi trebalo da se nađu u timu, prema informacijama koje su se pojavile u medijima. Tako će mu  u upravljanju Banjalukom pomagati bivši školski drugovi, novinari, osnivač i urednik portala o automobilima i nekadašnji direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Šef kabineta osvojio 713 glasova

Iako mu je sa osvojenih 713 glasova odbornički mandat ovoga puta izmakao, umjesto u klupama Skupštine Grada, prema informacijama medija, Vladimir Grujić, član Predsjedništva Gradskog odbora PDP Banjaluka i kandidat na ovogodišnjim lokalnim izborima, naći će se na fukciji Šefa kabineta gradonačelnika.

Vladimir Grujić sa aktivistima PDP-a

Pored aktivnog učešća u stranačkim aktivnostima PDP-a, Grujić je osnivač portala „Moj Volan“, koji se bavi temama vezanim za automobile, automobilsku tehniku i saobraćaj. Po zanimanju je diplomirani inženjer mašinstva, a dosadašnju karijeru gradio je u automobilskoj, IT i naftnoj industriji.

Radio je i kao načelnik sektora za izvoz Optima grupe – Rafinerija nafte Brod, te sarađivao sa kompanijom Lukoil Lubricants na polju distribucije motornih i industrijskih ulja na području BiH.

Vladimir Grujić

Od decembra 2015. godine radi na izradi stručnih nalaza iz oblasti motornih vozila za potrebe osnovnih, okružnih i privrednih sudova.

Travar zapošljavao stranačke kadrove u BHDCA

Sa većim iskustvom, stranačkim i profesionalnim u Gradsku upravu ulazi i njegov partijski kolega Željko Travar, donedavni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), smijenjen krajem maja ove godine.

Željko Travar

Željko Travar rođen je u Sarajevu 1959. godine, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu 1982. godine. Tokom svoje profesionalne karijere radio je u SOUR Svjetlost u Sarajevu, RO Foto-Optik, Opštinskom sudu za prekršaje u Opštini Centar u Sarajevu, Skupštini opštine Novi Grad Sarajevo, MUP-u Republike Srpske, Vijeću ministara BiH i Centru za uklanjanje mina u BiH.

Direkcijom za civilno vazduhoplovstvo BiH upravlja je od 2018. godine do 2020. godine, a njegovo rukovođenje ovom zajedničkom institucijom propraćeno je brojnim aferama koje su potresale BHDCA, pa su tako pored loših međuljudskih odnosa unutar agencije, dovođenja nestručnih kadrova po stranačkoj osnovi, Travara zaposleni optuživali i za mobing.

Izvori iz BHDCA tada su tvrdili da je agencija postala poligon za primanje kadrova PDP prije izbora, jer je Željko Travar, njihov kadar. Prije izbora, 2018. godine, iako to nije bilo u nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović je pokušao Travara da zadrži na toj funkciji, te je od Savjeta ministara BiH zatražio da što prije imenuje generalnog direktora i dva zamjenika u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Pokušaj zadržavanja stranački podobnih na značajnim funkcijama, Šarović je tada pravdao zakonskim rješenjima kojim vršilac dužnosti ne može da bude imenovan na period duži od tri mjeseca i tvrdnjama da će se imenovanjem generalnog direktora spriječiti nastanak štetnih posljedica za rad i funkcionisanje institucije.

Izuzetno loša situacija u BHDCA pod Travarevim rukovodstvom oživjela je tada i dugogodišnje priče da bi Direkcija zbog lošeg rada mogla biti izmještena iz Banjaluke u Mostar i da je preuzmu Hrvati, čime bi sve institucije iz civilnog vaduholovstva u BiH stavili pod svoju komandu. Do toga nije došlo, ali Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) se ipak preselila i to u zgradu koja je vlasništvu bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske i potpredsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragomira Jovičića.

Novinarki “Blica” i školskoj drugarici značajne pozicije

Milica Stojisavljević, Nikolia Mušić, Draško Stanivuković i Olga Babić

Tanja Vukomanović, novinarka „Euro Blica“ trebalo bi u Gradskoj upravi da zauzme poziciju savjetnika za medije. Komentarima koje je objavljivala u “Blicu” postala je prepoznatljiva kao oštra kritičarka vladajuće koalicije, a angažmanom u Stanivukovićevom timu potvrdila je i stranačku pripadnost.

Poslove tehničkog sekretara obavljaće Olga Babić, Draškova školska drugarica i sekretarica. Pored Babićeve, sekretarske poslove obavljaće Milica Stojisavljavić i Nikolia Musić. Posebnih detalja o njihovim prethodnim angažmanu nema, osim da su bile veoma aktivne u PDP-u što se može vidjeti na njihovim profilima na društvenim mrežma.

Milica Stojisavljević i Draško Stanivuković

Šefu kluba PDP “treća sreća”

Šef odborničkog kluba ispred PDP-a će biti Dragan Milanović, koji sa 1.116 osvojenih glasova i osmom pozicijom na listi PDP-a, u Skupštinu Grada ulazi umjesto Jelene Trivić.

Milanović je po zanimanju agent za promet nekretninama i direktor agencije za nekretnine Remax iz Banjaluke. Iako je u profesiji kojom se bavi poprilično uspješan, isto to se ne može reći za njegovu karijeru političara.

Dragan Milanović

Budući šef odborničkog kluba PDP-a, iako nikada nije promjenio stranku, tri puta jurišao na odbornički mandat i to na tri različite liste. U izbornu trku prvi put je ušao na izborima 2012. godine, na listi svoje Srpske radikalne stranke, koju je vodio Milanko Mihajilica. Bez osvojenog mandata, radikali su tada doživjeli debakl, a ni Dragan Milanović se tada nije proslavio i završio je na 6. mjestu sa osvojenih svega 67 glasova.

Kao jedini predstavnik radikala, koji su ušli u koaliciju sa Srpskom demokratskom strankom, Milanović se na izborima 2016. godine našao na listi SDS-a. Izborni rezultat je ovoga puta bio nešto bolji, ali je sa osvojenim 361 ličnim glasom ostao daleko od odborničkih klupa.

Vođenje Konstitutivne skupštine preuzeće advokatica sa dugogodišnjim iskustvom, književnica i članica Udruženja književnika Republike Srpske Smiljana Moravac-Babić iz PDP, uz pomoć Ivana Begića i Borivoja Obradovića.

Ivan Begić

Lider mladih i istaknuti aktivista PDP-a, Ivan Begić rođen je 1997. godine u Prijedoru. Završio je srednju građevinsku školu u Prijedoru, a 2016. godine upisuje Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek građevinarstvo. Bavi se novinarstvom, a bio je i urednik portala Prijedor24.com i Banjaluka24h.com. Javnosti je postao poznat po brojnim performansima koji su pratili njegov stranački aktivizam, hapšenjima i čestim incidentima. Begić je u martu ove godine uhapšen zbog nanošenja tjelesnih  povreda radniku obezbjeđenja jedne banjalučke fabrike, nakon što mu je zabranio da fotografiše i snima izlazak radnika.

U fokus šire javnosti došao je uklanjanjem transparenta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića sa vijadukta na autoputu “9. januar”.

Nema mjesta za SDS u Stanivukovićevom timu

Nakon pobjede Draška Stanivukovića u Banjaluci predsjednik SDS-a Mirko Šarović otvorio je šampanjac poručujući da je pobjeda znak promjena u Republici Srpskoj. Međutim, zanimljivo je da među bližim saradnicima Draška Stanivukovića nema nijednog člana SDS-a što otvara pitanje kako će na to reagovati banjalučka organizacija te stranke.

Gradskoj organizaciji PDP-a uputili smo pitanje u vezi sa izostankom kadrova SDS-a na listi ljudi koji bi trebalo da se nađu u kabinetu novog gradonačenika, a po dobijanju odgovora, isti ćemo objaviti.

 (N.S/ Banjaluka.net)