Magazin 07.02.2016.

Upozoravajući znakovi da se dijete pretvara u psihopatu

ČITANJE: 2 minute
dijete
Prirodno je da su roditelji zabrinuti za svoje dijete, pa vam otkrivamo kad je ta briga zaista opravdana.

Iako sama definicija varira, stručnjaci su saglasni da nema djece psihopata. Prema psihičkoj zdravstvenoj kategorizaciji, uopšeno govoreći, takva mogućnost ne postoji.

– Pogotovo kad pričamo o mlađoj djeci, ne koristimo izraz psihopatologija- objašnjava prihijatar dr. Jeffrey Borenstein, predsjednik udruženja za istraživanje mozga i ponašanja iz New Yorka.

Umjesto toga, kaže Borenstein, stručnjaci govore o poremećaju ponašanja kod kojeg dijete konstantno zanemaruje prava svojih vršnjaka, određene norme ponašanja (koje je trebala usvojiti u toj dobi) i pravila.

– Dijete kod kojeg je dijagnostifikovan poremećaj ponašanja može biti nasilno prema drugim ljudima, može ih zlostavljati, zastrašivati i biti fizički nasilno. Može koristiti neko oružje kako bi nanijelo fizičku bol drugoj osobi, može biti okrutno prema ljudima ili životinjama, krasti, uništavati imovinu i često lagati. To su neki od zabrinjavajućih znakova za roditelje- dodaje psihijatar.

Ako roditelji ne obrate pažnju na ovo, djeca s poremećajem ponašanja mogu upasti u velike probleme u školi, počiniti kriminalna djela i krenuti u smjeru koji će ih odvojiti od ostatka društva. Na kraju, ne i najmanje važno, mogli bi ugroziti živote drugih.

Djeca i adolescenti koji pokazuju bezdušnost, djeluju potpuno neosjetljivo i bez imalo sklonosti prema drugima, mogli bi biti pod većim rizikom da kao odrasle osobe postanu psihopati, piše Yahoo.

Iako su prethodna istraživanja pokazala da djeca s poremećajem ponašanja imaju promijenjenu hemiju mozga, isto tako veliki uticaj na njihovu budućnost ima i situacija kod kuće. Naime, relativno sretno djetinjstvo i odrastanje u porodici punoj ljubavi i pažnje je proces koji može usmjeriti dijete s tendencijama prema psihopatiji u potpuno drugom smjeru.

Isto tako, ako je ono zlostavljano ili zanemarivano, to će tek ubrzati put u neželjenom smjeru.

Treba napomenuti da djeca s poremećajem ponašanja, kao ni odrasli psihopati, ne odgovaraju dobro na kažnjavanje, tako da to neće uroditi plodom, ali se preporučuje terapija sa stručnjakom. No bitno je i ne etiketirati dijete tek tako, jer se poremećaji ponašanja mogu liječiti, ali i prerasti.

Najvažnija stvar je, u bilo kojoj situaciji, tek da ne odustanete od djeteta.

(express.hr)