Biznis 23.09.2020.

UPRKOS PANDEMIJI: Nastavljen trend rasta plata u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Trend rasta prosječnih plata u Srpskoj nije zaustavila ni kriza izazvana virusom korona, pa je tako prema podacima Zavoda za statistiku RS avgustovska neto zarada radnika u prosjeku iznosila 962 KM, što je 52 marke više u odnosu na isti mjesec lani i za 110 maraka u poređenju sa 2018. godinom.

Zavod je juče saopštio da je prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u avgustu 2020. u odnosu na jul ove godine nominalno veća za 0,8 odsto, a realno za jedan odsto. Zabilježeno je uvećanje i primanja prije oporezivanja, pa je tako prosječna bruto plata u avgustu iznosila 1.494 KM, što predstavlja uvećanje za 80 KM naspram istog mjeseca prošle godine.

Najviše prosječne plate već po tradiciji isplaćene su u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a u avgustu su iznosile 1.467 KM, dok su najniže u građevinarstvu, gdje je radnicima u prosjeku isplaćeno 668 maraka.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da je rast plata rezultat zalaganja svih da se zadrži radna snaga u Srpskoj, te da i pored kompleksne situacije zbog virusa korona poslodavci nastoje da nastave taj trend.

“Važno je i to što zarade rastu iz mjeseca u mjesec tokom godine. Nekoliko faktora je uticalo na povećanje prosječne zarade u toku godine i u odnosu na protekli period, a svakako najvažniji je zalaganje poslodavaca da očuvaju radnu snagu u Srpskoj, nakon što smo se u jednom trenutku suočili sa velikim odlivom stanovništva. Svakako, od velike važnosti bili su i podsticaji Vlade Republike Srpske namijenjeni poslodavcima, odnosno sve one olakšice koje su omogućene u ranijem periodu”, kazao je Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da razlog povećanja plata leži u činjenici da je od 1. januara stupila na snagu odluka o povećanju minimalca i plata budžetskih korisnika.

“Ono što možemo smatrati kao najpozitivnije je da nije došlo do smanjenja plata uprkos pandemiji. Ipak, kada pogledamo primanja po djelatnostima, ako izuzmemo bankarski i još neki sektor, vidimo da su prosječne plate izuzetno niske. Imamo najviše zaposlenih radnika u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu, a vidimo da su tu plate značajno niže. Na to utiču dva faktora. Prvi je da neki poslodavci dio plate isplaćuje na ruke, a drugi je da oni svoju radnu snagu plaćaju izuzetno jeftino, zbog čega ostaju bez radnika”, kazala je Mišićeva za “Glas Srpske”

Kolektivni ugovor

Ranka Mišić ističe da bi situacija bila znatno bolja da postoji saglasnost Unije udruženja poslodavaca RS da se potpiše opšti kolektivni ugovor.

(N.S/ Banjaluka.net)