Biznis 16.03.2023.

UPRKOS PREVIRANJIMA: Evropska centralna banka povećava kamatnu stopu

ČITANJE: 1 minuta

Evropska centralna banka saopćila je kako će povećati kamatnu stopu za 0,5 posto uprkos previranjima na finansijskim tržištima i bankarskom sektoru.

Iako se očekivalo da će zbog problema sa Credit Suisse Evropska centralna banka odustati od povećavanja kamatne stope, predsjednica ECB-a Christine Lagarde naglasila je kako je banka odlučna u borbi protiv visoke inflacije.

“Bankarski sektori u 20 zemalja koje koriste euro kao valutu su otporni i sa jakim finansijama. Mislim da je bankarski sektor trenutno u mnogo jačoj poziciji nego 2008. godine. Naši zaposleni su u prošlosti demonstrirali da mogu i u vrlo kratkom roku ispoljiti kreativnost u slučaju da je potrebno odgovoriti na ono što bi mogla biti kriza likvidnosti. Naravno, ako do toga dođe, ali ovo što vidimo definitivno nije to”, rekla je predsjednica.

Također, britanski The Guardian je naglasio kako usvajanje kamatne stope nije naišlo na jednoglasnu odluku Upravnog odbora ECB-a.

“Tri ili četiri člana od 26 članova Upravnog odbora nisu podržali odluku. Neistomišljenici su vjerovatno željeli dati malo više vremena da vide kako će se situacija odvijati te prikupiti dodatne podatke”, naglasila je Lagarde.

Podizanje kamatne stope unutar eurozone znači da će kamatna stopa porasti sa 3 na 3,5 posto.

“Predviđeno je da će inflacija ostati previsoka. Zbog toga je Upravni odbor odlučio da poveća ključnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u skladu sa svojom odlučnošću da osigura blagovremeno vraćanje inflacije na srednjoročni cilj od dva posto”, saopšteno je iz Evropske centralne banke, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: ECB