Magazin 04.06.2021.

“UPRKOS SVEMU”: Dani Vlade Miloševića od 7. do 15. juna na više lokacija

ČITANJE: 2 minute

Dvadeseta manifestacija “Dani Vlade Miloševića” pod nazivom “Uprkos svemu” biće održani od 7. do 15. juna u Banjaluci na više lokacija.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan rekla je da ova visokoškolska ustanova manifestaciju organizuje zajedno sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Ona je na konferenciji za novinare zahvalila tradicionalnim pokroviteljima manifestacije Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i gradu Banjaluka, te prijatelju manifestacije kompaniji “M:tel”.

Savjetnik za kulturu u Ođeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkoj Gradskoj upravi Nevena Blagojević Podrić rekla je da je grad i ove godine podržao ovu manifestaciju, te izrazila zadovoljstvo što je Akademija umjetnosti uspjela da organizuje ovaj događaj.

Ona je istakla da su potrebni događaji iz oblasti kulture jer je nematerijalni segment života i te kako značajan.

Predsjednik Muzikološkog društva Srpske Dragica Panić Kašanski istakla je da su pripremljena četiri programa koji se odnose na etnomuzikologa Vladu Miloševića, a koji će se odvijati 9. i 10. juna.

Ona je navela da će biti priređene i “Retrospekcije i refleksije” povodom 120 godina od rođenja Vlade Miloševića pod nazivom “Vlado Milošević juče, danas, sutra”.

Profesor Saša Pavlović rekao je da će u okviru “Dana Vlade Miloševića” šesti put biti održano veče posvećeno “rasvjetljavanju” umjetničkog stvaralaštva ovog etnomuzikologa.

On je najavio da će od ove godine biti sproveden i pilot-projekat za najmlađe pod nazivom “Čika Vlado”, a riječ je o muzičko-edukativnoj predstavi koja je namijenjena ove godine isključivo učenicima Muzičke škole “Vlado Milošević”.

Rukovodilac Studijskog programa Muzičke umjetnosti Dejan Trkulja rekao je da će “Dani Vlade Miloševića” biti otvoreni u poneđeljak, 7. juna, u Kulturnom centru Banski dvor koncertom gudačkog orkestra Akademije umjetnosti sa solistima.

Manifestacija će biti zatvorena 15. juna koncertom studenata Akademije.

Jelena Maksimović iz “M:tela” rekla je da ova kompanija godinama podržava “Dane Vlade Miloševića”, te izrazila uvjerenje da će u narednih petnaestak dana grad na Vrbasu biti preplavljen dobrim notama i kvalitetnim kulturnim sadržajima.

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” održava se od 2000. godine, a ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja ovog akademika, kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga.

(Srna/SB)