Magazin 27.01.2017.

Uručene književne nagrade

ČITANJE: 1 minuta

Svetosavska književna nagrada za najbolju knjigu u 2016. godini večeras je uručena Stevki Kozić – Preradović za knjigu pjesama „Glas Andrićgrada“ u izdanju Književne zajednice „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke i Slobodanu Boškoviću za knjigu „Slatka beznađa“ u izdanju „Moje biblioteke“ iz Beograda.

Nagradu im je uručila vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

Čestitajući nagrađenim, ona je istakla i značaj i ulogu Udruženja književnika – Podružnica Banjaluka.

-Nastojaćemo i ubuduće podržavati njihov rad jer smo svjesni da oni svojim djelovanjem ukazuju mladim generacijama na značaj pisane riječi – kazala je ona.

Naime, dodjelu Svetosavske nagrade organizovali su Udruženje književnika Republike Srpske – Podružnica Banja Luka i Grad Banjaluka.

U žiriju koji je odlučivao o nagradama, bili su Milenko Stojičić, Željko Đurđević i Radmilo V. Radovanović.

Novom zbirkom pjesama “Glas Andrićgrada” Stevka Kozić Preradović predstavlja svojevrsnu proznu alhemiju. Prema njenim riječima Andrićgrad je “kula svetilja” u kojoj ona organizuje savremeno književno veče, a samu suštinu stiha svodi na zvučni luk koji se proteže između Kočićevog Zmijanja i Markesovog Makonda.

U knjizi sintagme “Slatka beznađa” Slobodan Bošković zagovara načelo pisanja koje predstavlja svojevrsnu avanturu neistraženim jezičkim zonama, ne čineći pravolinijski prepis već viđenog i doživljenog.

Nagrada za najbolju knjigu Udruženja književnika Srpske, podružnica Banjaluka, dodjeljuje se već 18 godina, a na ovogodišnji konkurs pristiglo je 20 radova.