Magazin 21.07.2020.

URUČENE NAGRADE: Stevi Grabovcu “Šušnjar”, Šćepanu Aleksiću “Slovo Podgrmeča”

ČITANJE: 1 minuta

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade “Šušnjar” je Stevo Grabovac, a nagrade “Slovo Podgrmeča” Šćepan Aleksić, saopštio je danas organizacioni odbor Književnih susreta “Šušnjar 2020”.

Grabovac je nagradu dobio za roman “Mulat albino komarac” u izdanju “Imprimatura” Banjaluka, a Aleksić za roman “Čekajući žutu vojsku” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Nakon završetka konkursne procedure, žiri u sastavu – predsjednik Nina Govedar i članovi Danijel Dojčinović i Јelena Kojović Tepić, obrazložio je da je dobitnik nagrade “Šušnjar” roman u kojem autentičan pripovjedački glas progovara o sudbini jedne generacije.

– Ovaj roman predstavlja glas urbane omladine u ratu – bez osude, bez želje za osvetom – egzistencijalna agonija iz perspektive gradskog djeteta – navodi se u obrazloženju.

Roman nagrađen “Slovom Podgrmeča”, prema ocjeni žirija, tematizuje lokalni hronotom i “svjedoči o stradanju kao jednom od najpostojanijih elemenata srpske istorije”.

Osim dobitnika, na ovogodišnji konkurs stigle su i prijave Umetničkog kluba “Raskovnik” iz Smedereva, koji je za dobitnika nagrade predložio Јovana Bundala, pisca koji živi u Beogradu, a porijeklom je sa područja Sanskog Mosta, te Dragane Kragulj, književnice iz Prijedora.

Nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se svake godine u okviru Književnih susreta “Šušnjar”, a u spomen na stradale Srbe, Јevreje i Rome 1941. godine u Sanskom Mostu.

Zbog vanredne situacije koju je prouzrokovala epidemija virusa korona, ove godine će biti upriličena samo svečana dodjela nagrada, ali ne i uobičajeni program i učešća književnika.

(Srna)