Magazin 03.12.2022.

Uskoro će se u EU moći koristiti mobilni telefoni na letovima: “Nebo više nije granica”

ČITANJE: 1 minuta

Putnici aviona unutar Evropske unije od iduće godine moći će u potpunosti koristiti svoje telefone tokom leta, prenosi BBC.

Evropska komisija odlučila je da avio-kompanije mogu ponuditi 5G tehnologiju u avonima, uz sporiju upotrebu mobilnih podataka. To znači da putnici tokom leta više neće morati staviti svoj telefon na avio-način rada, iako i dalje nije jasno kako će se ova odluka implementirati, naglašava BBC.

Rok za članice da učine dostupnim 5G određen je za 30. jun iduće godine. To znači da će putnici moći koristiti sve karakteristike svog telefona tokom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming muzike i videa.

“Nebo više nije granica”

Thierry Breton, komesar EU za unutranje tržište, rekao je da će ovaj plan “ljudima omogućiti inovativne usluge” i pomoći evropskim kompanijama da ekonomski rastu. “Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta”, rekao je, a prenosi BBC.

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja, rekao je kako je stavljanje mobilnih na avionski način rada ranije bio važan zbog nedovoljnog znanja o uticaju telefona na avione. Dodao je da 5G mreža u Evropi djeluje na frekvencijama koje ne ometaju let.

(Agencije)