Vijesti 27.05.2016.

Uskoro kompletna Kočićeva biografija

ČITANJE: 1 minuta

Pejašinović je  na predavanju u okviru ciklusa “Stogodišnji pomen Petru Kočiću”, upriličenom povodom stotinu godina od Kočićeve smrti, rekao da je autor te biografije piščev prijatelj i kum Vaso Glušac, koji je pratio Kočićev život od sarajevske gimnazije do smrti u beogradskoj duševnoj bolnici.

On je naveo da je Glušac, pred kraj života u Beogradu, poslije Drugog svjetskog rata, odlučio da sabere njegova ranije objavljena djela o Kočiću, da ih proširi i dopuni.

“To je i uradio, pripremio za štampu, ali nije uspio da odštampa. Ta biografija je ostala potpuno nepoznata i sticajem okolnosti je ovde u Banjaluci, u rukopisu”, rekao je Pejašinović.

Borivoje Milošević iz gradskog odbora “Prosvjete” naveo je da je Kočić uglavnom bio poznat kao pisac, ali da se u ličnosti Petra Kočića stopilo nekoliko karaktera – on je srpski poslanik u tadašnjem bosanskom parlamentu, nepoštedni kritičar austrougarske uprave, borac za agrarnu reformu, publicista, osnivač i urednik nekoliko uglednih srpskih književnih i političkih listova.

Milošević je u predavanju pod nazivom “Kočićev barjak”, između ostalog, istakao da je Kočić, prije više od stotinu godina, bio veliki borac za očuvanje srpskog jezika i ćirilice od nastojanja tadašnjih austrougarskih vlasti da nametnu takozvani “bosanski jezik”, tako da je “ova priča i danas aktuelna”.

(Agencije)