Vijesti 26.09.2016.

Uskoro zabrana vožnje vozila s inostranim tablicama?

ČITANJE: 2 minute

Vozači koji imaju stalno boravište u BiH neće moći da voze auta registrovana u inostranstvu, predviđeno je Izmenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koje su u toku.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS kaže da je sada učestala praksa da se doveze automobil iz strane zemlje u kojoj su plaćene dadžbine, a nesmetano se godinama vozi u BiH.

– Nije u redu da neko doveze auto iz Slovenije gdje je platio registraciju i putarinu, a bez problema ga vozi sa slovenačkim tablicama na našim putevima. U Srbiji, na primjer, ne možete da vozite vozilo koje je registrovano u inostranstvu sa domaćom vozačkom dozvolom – ističe Radović.

Izmjenama zakona ovaj problem će biti riješen.

– Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmjenama, koja je zakazana u novembru u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne – kaže Radović.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da korištenjem vozila sa stranim tablicama vozači čine carinski prekršaj. Međutim, ove zloupotrebe je teško utvrditi.

– Ti vozači ne plaćaju uvozne dažbine BiH i voze neocarinjene automobile. Po toj logici svi bi mogli da dovezu vozilo iz inostranstva bez carinjenja – kaže Kovačević.

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju Banjaluka, kaže da je ranijim zakonima o saobraćaju bilo propisano da neko ko živi u BiH ne može da vozi automobil sa stranim registarskim tablicama.

– Neko plaća carinu i poreze na uvoz automobila, a nekom rođak uveze auto i on ga vozi bez problema – kaže Jaćimović.

Prema podacima UIO BiH, za osam mjeseci u BiH je uvezeno 41.214 putničkih motornih vozila ukupne vrijednosti 482,5 miliona KM. Naplaćene su uvozne dažbine u vrijednosti od 100 miliona KM.

Visoke kazne

Izmenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH novčane kazne za kršenje saobraćajnih propisa, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod uticajem alkohola, kreću se od 400 do 1.000 KM.

– Kritičari zakona kažu da su kazne previsoke u odnosu na naš standard, ali upravo je smisao novčanih kazni da odvraćaju vozače od kršenja propisa – ističe Milija Radović.

(EuroBlic)