Biznis 25.11.2020.

USKORO ZAKON O FAKTORINGU: Domaća preduzeća na korak do bržeg i jeftinijeg novca

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska uskoro će dobiti zakon o faktoringu, koji će firmama omogućiti prodaju postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja, a koje je nastalo kroz prodaju robe ili pružanje usluge, pišu “Nezavisne”.

U obrazloženju zakona o faktoringu, između ostalog, navedeno je da će doprinijeti povećanju naplate potraživanja, a time i povećati likvidnost kao i pravnu sigurnost u poslovanju, što bi moglo dovesti do povećanja investicija.

Faktoring je pravni posao kupoprodaje postojećeg nedospjelog ili budućeg kratkoročnog potraživanja nastalog na osnovu ugovora o prodaji robe ili pružanju usluga, u kome učestvuju ustupalac, faktor (banka, društvo za faktoring ili IRB) i dužnik.

Suština ovakvog pravnog posla je u tome da faktor, uz prethodni sklopljen ugovor firmi koja ima potraživanja od nekoga za prodanu robu ili uslugu isplati taj novac, koji im se kasnije vrati kada se ta faktura za prodanu robu ili uslugu naplati.

“Donošenjem zakona o faktoringu očekuje se povećanje naplate potraživanja, a time i povećanje likvidnosti, povećanje pravne sigurnosti u poslovanju ugovorenih strana, povećanju konkurentnosti privrednih subjekata, smanjenju zaduženosti privrednih subjekata i povećanju konkurencije u finansijskom sektoru i snižavanju cijene kapitala”, rekao je za “Nezavisne” Saša Stevanović, ekonomista.

Inače, RS je posljednja od zemalja u regionu koja donosi poseban zakon o faktoringu s obzirom na to da u Srbiji, Hrvatskoj i FBiH takav zakon postoji već godinama. Kada je riječ o društvima za faktoring koja će moći obavljati ove poslove, njih će moći osnovati fizička lica i domaća i strana pravna lica, s tim da će imati obavezu da prilikom osnivanja uplate osnovni kapital od 250.000 KM.

(N.S/ Banjaluka.net)