Vijesti 30.10.2015.

Uslužni centri u Boriku i Starčevici opravdali svoje postojanje

ČITANJE: 3 minute
borik usluzni centar
Iskorak u približavanju usluga građanima po teritorijalnom principu napravljen je i otvaranjem uslužnih centara “Borik” i “Starčevica”.

Inače, prije 11 godina završen je projekat jedinstvene pisarnice i uređen je prostor prijemne kancelarije (sobe 16), kojim su znatno poboljšani i modernizovani uslovi u kojima građani ostvaruju svoja prava kod organa Gradske uprave, po principu „sve na jednom mjestu“.

Ovako modernizovana prijemna kancelarija, nedugo po uređenju – tačnije 2005. godine u konkurenciji “Najboljih praksi lokalne uprave u BiH” dobila je prvu nagradu za efikasnost za projekat: „Prijemna kancelarija – novi standardi i novi iskorak“.

– Zatim je 2007. godine Gradska uprava otišla korak dalje i otvorila uslužni centar u naselju Borik, uz tada otvorene mjesne kancelarije u Vrbanji i Srpskim Toplicama kao prigradskim mjesnim kancelarijama. Ovaj uslužni centar je, takođe, informatički uvezan sa glavnom prijemnom kancelarijom – kazao je načelnik Odjeljenja za opštu upravu, Slavko Tanasić.

Otvaranjem ovog uslužnog centra, kako je istakao – realizovana je u praksi ideja da se pružanje usluga približi građanima i po teritorijalnom principu.

Centar je već prve godine otvaranja opravdao svrhu i cilj svog postojanja, i to dok je radio samo u prvoj smjeni. Tada je obavljeno ukupno 47.058 ovjera potpisa, rukopisa i prepisa, i izdato 3.311  izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu.

-Ubrzo je, nakon otvaranja, uvedena i druga smjena koja je, do dana današnjeg, opravdala svoje postojanje – ističe Tanasić.

Naime, od 2007. godine, broj ovjerenih dokumenata u uslužnom centru „Borik“, iz godine u godinu, se povećavao, da bi u 2014. godini bilo ovjereno čak 95.304 potpisa, rukopisa ili prepisa, tj. za 48.246 više, ili za 50,62%, i izdato 10.095 izvoda iz matičnih knjiga (za 6.784 izvoda), ili za 67,20% više nego u prvoj  godini rada.

Trend se nastavio sve do 2015. godine, pa je za devet mjeseci ove godine ovjereno 60.268 dokumenata, a izdato 7.236 izvoda i raznih uvjerenja građanima.

Još jedan iskorak prema približavanju usluga građanima po teritorijalnom principu napravljen je 2009. godine, kada je otvoren uslužni centar na Starčevici.

I ovaj uslužni centar je potpuno opravdao očekivanja u smislu približavanja usluga građanima u najvećim naseljima, te uticao na rasterećenje glavne prijemne kancelarije.

Prema podacima nadležnog Odjeljenja – u toku 2014. godine, u ovom uslužnom centru izvršeno je 41.720 raznih ovjera i izdato ukupno 6.965 izvoda iz matičnih evidencija. Za devet mjeseci tekuće godine ovjereno je 29.085 raznih dokumenata i izdato 4.886 raznih izvoda iz matičnih knjiga.

-Oba uslužna centra su, svake godine, uzimala učešća u realizaciji aktivnosti organizovanog besplatnog izdavanja izvoda iz matičnih knjiga učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, čije je rođenje evidentirano u MS Grada Banja Luka, i doprinijeli kako rasterećenju rada prijemne kancelarije, tako i uslužnih centara – zaključio je Tanasić.

Inače, u 2014. godini broj izvršenih ovjera u prijemnoj kancelariji i uslužnim centrima ukupno je bio 399.915, što u prosjeku dnevno iznosi 1.532 ovjere, s obzirom na broj radnih dana u toj godini.

Usluge

Usluge koje se mogu dobiti u uslužnim centrima „Borik“ i „Starčevica“:
– izdavanje izvoda iz matičnih knjiga (rođenih, vjenčanih i umrlih, knjiga državljana), kao i uvjerenja o slobodnom bračnom stanju;
– usluge ovjera potpisa, rukopisa i prepisa;
– usluge fotokopiranja;
– nabavka odgovarajućih obrazaca administrativne takse na šalteru „Pošte Srpske“.

Radno vrijeme uslužnog centra „Borik“ je kao i Prijemne kancelarije – od 8 do 20 časova, a uslužnog centra „Starčevica“ od 8 do 16 časova.