Vijesti 11.03.2016.

Uspješno pomažu zaduženima do guše

ČITANJE: 3 minute
zaduzenja
Uprkos početnom skepticizmu građani su shvatili efikasnost programa usluge savjetovanja prezaduženih građana, koji se sprovodi u 29 opština BiH i koji iz dana u dan pokazuje izvanredne rezultate.

Usluga je dostupna u okviru posebnog projekta koji sprovodi međunarodna finansijska korporacija članica Svjetske banke uz podršku Vlade Švajcarske, Evropskog fonda za jugostočnu Evropu i Udruženja za odgovorno upravljanje finansijama “U plusu”, a rezultati su, kako iskustva pokazuju, fantastični.

U kratkom vremenskom roku, naime, za pomoć im se obratilo više od 2.000 građana, a uspješno rješavanje problema je oko 65 odsto. Iskustvo u ovom projektu pokazuje da građani na početku ne žele previše razgovarati o vlastitim problemima u pogledu zaduženosti ili jednostavno smatraju da im savjet ili pomoć u vezi s upravljanjem ličnim finansijama nisu potrebni, kažu iz Udruženja “U plusu”.

-Međutim, oni koji odluče porazgovarati o vlastitom problemu, prvobitno osjećaju izrazito olakšanje i nakon toga pristaju na objektivno i neutralno sagledavanje vlastitih problema i mogućih opcija njegovog rješavanja. Slučajevi se rješavaju tako što se obavi povjerljiv razgovor s osobom o njenim prihodima i rashodima i trenutnim zaduženjima- rekao je Adnan Bahtić, direktor Udruženja “U plusu”.

Kako kaže, ponekad je potrebno zakazati i dodatni sastanak, na koji klijent treba da donese određenu dokumentaciju, na primjer ugovor o kreditu, otplatni plan, izvod iz Centralnog registra kredita i slično, iz koje se može vidjeti stvarna visina zaduženja po određenom dugu i druge informacije bitne za davanje adekvatnog savjeta.

-Nakon analize finansijskog i pravnog položaja osobe, predlažu se moguće i zakonite opcije rješenja problema- kaže on.

Kako ističe, najčešći savjeti prezaduženim građanima su, prije svega, priznanje samom sebi da problem postoji, ali takođe da postoji i izlaz.

-Nemojte čekati, odmah utvrdite koliko i kome dugujete praveći spisak prioriteta otplaćivanja vaših obaveza, nakon toga treba da proučite svoj kućni budžet kako biste uveli nadzor nad vašom finansijskom situacijom i precizno znali kolikim iznosom raspolažete za izmirenje obaveza. Na kraju, sistematično vodite dokumentaciju o dugovanjima i komunicirajte s finansijskim ili drugim institucijama- savjetuje Bahtić.

A po dosadašnjem iskustvu, za savjet im se najčešće obraćaju osobe s kreditima namijenjenim refinansiranju prethodnih obaveza, onima s hipotekarnim kreditima, dugovanjima nastalim po potrošačkim karticama i zaduženi žiranti koje finansijska institucija tereti za vraćanje duga glavnog dužnika.

Vanja Stupar, samostalni stručni saradnik za pružanje finansijske pomoći građanima pri bijeljinskoj upravi, kaže kako im se u protekloj godini za pomoć obratilo oko 200 ljudi. Kako kaže, ti građani imaju veoma niske ili skoro nikakve prihode, a digli su nenamjenske kredite koje su iskoristili za osnovne potrebe poput ogreva.

-Ovaj program je u startu zamišljen kao prevencija, koja će građane informisati o pravima i kako da se pravilno upuste u kreditno zaduženje. Nažalost, kada smo počeli s radom program je morao biti promijenjen jer smo uvidjeli da su građani toliko prezaduženi da im ne treba prevencija nego pomoć i način kako da otplate kredite- kazala je Stupareva i dodala da je starosna struktura građana koji traže pomoć najviše od 30 do 50 godina.

(NN)