UVELI VIDEO-NADZOR ZA KONTEJNERE Stanari na Paprikovcu riješili da stanu u kraj nesavjesnom razbacivanju smeća

Stanari Romanijske ulice na Paprikovcu nisu više mogli gledati kako im se naselje pretvara u divlju deponiju zbog čega su postavili kameru kao upozorenje. Time su preduhitrili čak i nadležne u Gradskoj upravi, koji najavljuju istu akciju na najkritičnijim lokacijama u Banjaluci.

Banjaluka je u posljednje vrijeme bukvalno zatrpana smećem. Pored divljih deponija koje niču širom grada, veliki problem je i svakodnevno razbacivanje krupnog otpada, namještaja i građevinskog materijala kraj kontejnera.

Složni stanari Romanijske ulice riješili su zato da uzmu stvar u svoje ruke i sami pokušaju stati u kraj nesavjesnim sugrađanima koji dovlače gomile smeća u njihovo naselje. Oni su postavili video-nadzor koji snima kontejnere ispred zgrade, a uloženi novac, kako tvrde, za sada se isplatio.

– U posljednjih nekoliko godina ovde je nastala maltene divlja deponija. Nesavjesni građani donose i bacaju razne kauče, dušeke, a vrhunac je bio kada su nam jednu noć dovezli i ostavili 50 automobilskih guma! Razgovarali smo i sa „Čistoćom“ da vidimo kako da riješimo problem, ali oni su nam objasnili da kabasti otpad odvoze samo u određenom periodu – priča stanar Goran Šurlan, koji ovdje živi više od 15 godina.

On je bio i svojevrsni inicijator koji je komšijama predložio da postave video-nadzor.

– Naša zajednica etažnih vlasnika je vrlo aktivna, stanari su solidarni i podržali su me u tom prijedlogu. Konsultovali smo se sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i gradskom inspekcijom i dobili „zeleno svjetlo“ da možemo instalirati kameru. I u „Čistoći“ su nam izašli u suret te odvukli sav  taj otpad, dok smo mi napravili akciju čišćenja, postavili kameru i znak upozorenja. Za sada sve funkcionše jako dobro – govori Šurlan, dodajući da kamera već 20-ak dana snima kontejnere ispred zgrade.

S obzirom da su video-nadzor istovremeno ugradili i u samoj zgradi, cijela investicija ZEV je koštala oko 1.500 maraka.

Podsjetimo da je i Gradska uprava nabavila dvije mobilne kamere upravo kako bi snimali nesavjesne počinioce, jer dugogodišnji apeli prema građanima nisu urodili plodom.

Evidentirano je najmanje desetak lokacija na kojima se divlje deponije iznova pojavljuju, a kamere će za početak biti postavljene u naseljima Lazarevo i Obilićevo. Kako su potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, cijela procedura se nažalost odužila, ali u planu je do kraja godine da se krene i sa ovom akcijom.

– Cilj je da kamere snime počinioce, nakon čega ćemo snimak dostaviti komunalnoj policiji. Očekujemo da će kamere imati preventivno dejstvo, jer kada neko jednom bude snimljen, vjerujemo da će se smanjiti broj ovakvih prekršaja – precizirali su ranije u ovom Odjeljenju.

Inače, kazne zbog nesavjesnog odlaganja i paljenja smeća za fizička lica kreću se od 100 do 1.000 KM, dok su za pravna lica od 500 do 7.000. Kazna za odgovorno lice je od 200 do 1.800 maraka.

Svakodnevne prijave

Preduzeće “Čistoća” posebno naplaćuje odvoz kabastog otpada, zbog čega mnogi građani izbjegavaju da ih pozovu, a stari namještaj bacaju na divlje deponije i pored kontejnera. Ova usluga je besplatna samo kada se organizuju tradicionalna proljećna i jesenja akcija čišćenja u gradu.

Koliki je problem nepropisno odlaganje smeća u gradu najbolje pokazuju prijave koje skoro svakodnevno stižu putem aplikacije „Građanska patrola“. Mnogi prijave šalju i komunalnoj policiji, ali kako pričaju, uglavnom se sve završi postavljanjem “žute trake”, a divlja deponija se za nekoliko dana opet pojavi na istom mjestu.

(Srpskainfo)

DODIK: U Sporazumu sve piše, ne pristajem ni na kakve kompromise

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dan nakon sjednice Predsjedništva BiH, izjavio je da u Sporazumu koji su potpisali trojica lidera, sve jasno piše i da zbog toga neće pristati ni na kakve kompromise. Za Dodika, sa formiranjem vlasti ne treba da se kalkuliše. Riječ je, kaže, o legitimnom predstavljanju i podsjeća, da se dobro

Šef Delegacije EU uživao u dajak čamcu na Vrbasu

Kao što je najavio u svojoj prvoj posjeti banjalučkom Nektar Dajak Klubu, i to na njegovu ličnu želju, Ambasador Lars-Gunnar Vigemark šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH osjetio je čari vožnje u banjalučkom dajak čamcu. Vigemark je nakon vožnje simbolom Banjaluke rekao da je uživao na rijeci Vrbas. Šef

DRUGAČIJI PRISTUP Olakšice onima koji pravilno razdvajaju otpad

Umjesto eko-kontejnera, čija primjena nije baš zaživjela u Banjaluci, Gradska uprava i „Čistoća“ pripremaju novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, koji će se potom reciklirati. Kako su nam potvrdili u Odjeljenju za komunalne poslove, drugačiji pristup u razdvajanju otpada počeće se primjenjivati u idućoj godini. Za početak, u planu imaju jedan kvart u Novoj Varoši, nakon

Banjalučkoj pjesnikinji Tanji Stupar Trifunović regionalna književna nagrada “Risto Ratković”

Tanja Stupar Trifunović iz Banjaluke dobitnica je ovogodišnje nagrade “Risto Ratković” za knjigu poezije “Razmnožavanje domaćih životinja”, jednoglasno je odlučio žiri. Za nagradu je konkurisalo 50 autora iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. U najuži krug ušle su i knjige “Pesme iz limba” Nenada Miloševića, “Kao kiša u japanskim filmovima” Feride Duraković, “Vrtlog” Ilhana

Zapečaćen auto-otpad kod Banjaluke, danas ga ponovo pretresaju

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske nastavili su i danas pretres auto-otpada u vlasništvu lica čiji su inicijali P.D. u Barlovcima kod Banjaluke, a po zahtjevu Poreske uprave Srpske, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović. Miljanovićeva je naglasila da se u

HUMANITARNA AKCIJA: Trogodišnjoj Milici Jeličić potrebna pomoć za liječenje

Građani Prijedora su se digli na noge, kako bi što brže skupili novac, koji je potreban za liječenje trogodišnje Milice Jeličić iz prijedorskog naselja Ljeskare. Ovoj djevojčici je dijagnostifikovan tumor kičmene moždine, a trenutno se sa svojom majkom Marijanom nalazi u Beogradu, u Klinici za majku i dijete. Ovih dana treba da primi osam terapija,

Hahn o sporazumu Dodika, Izetbegovića i Čovića: Morate ispoštovati rok koji ste postavili

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Johannes Hahn odaslao je poruku liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da se drže roka koji su postavili nakon što su 5. augusta potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara. “Deset mjeseci nakon izbora građani BiH s pravom očekuju