Vijesti 05.10.2016.

Uz akcijske cijene moraće stajati i redovne

ČITANJE: 3 minute

Trgovci u Republici Srpskoj će ubuduće prilikom svake akcijske prodaje pored akcijske cijene morati da istaknu i cijenu artikla u redovnoj prodaji, što kod svih do sada nije bio slučaj.

Jedna je to od glavnih izmjena koja se nalazi u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u RS, a koji će se na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske naći pred poslanicima.

Ovakvim normiranjem potrošač će kod akcijske prodaje biti upoznat i sa redovnom cijenom robe da bi lakše donio odluku o kupovini”, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona. Ukoliko ne postupi tako, trgovcu prijeti kazna od 2.000 do čak 10.000 KM.

“Desilo mi se da sam kupio određene proizvode po akcijskim cijenama, pisalo je velikim slovima ‘akcija’ i smatrao sam da ću tako povoljno proći, a nije bilo istaknute redovne cijene. Međutim, kada sam sutradan bio u drugom tržnom centru, vidio sam da su te navodne akcije bile samo mamac za kupce i da nije bilo velikog sniženja“, ispričao nam je jedan Banjalučanin.

Neka istraživanja su pokazala da je promet namirnica i 70 odsto veći kad su one na akciji nego kad im je redovna cijena, jer su u većini slučajeva zaista cijene snižene, ali i mamac su za kupce.

Takođe, prema nacrtu zakona propisuje se obaveza trgovca da potrošaču prilikom preuzimanja tehničkog proizvoda izda potvrdu o stanju i vidljivim nedostacima, koju mora potpisati i potrošač. U suprotnom, smatraće se da je proizvod preuzet bez vidljivih nedostataka.

U slučaju reklamacije ako trgovac osporava nedostatak, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, potrošač može zatražiti stručno mišljenje o nedostatku od ovlašćenog sudskog vještaka ili ovlašćenog tijela u RS.

U Udruženju građana “Don”, koje se bavi zaštitom potrošača, kažu kako je bilo potrebno mijenjati zakon da bi se neke stvari preciznije odredile. Prema njihovim riječima, oni su resornom ministarstvu uputili svoje prijedloge i sugestije na nacrt zakona, a one su se uglavnom odnosile na tumačenje pojedinih dijelova zakona.

Dobar zakon neophodan je kako bi se regulisali odnosi između trgovaca i potrošača, a koji su, kako nam je potvrđeno u Inspektoratu RS, u svakodnevnom konfliktu.

Za devet mjeseci 2016. godine izvršeno je više od 4.500 kontrola, od čega je 445 kontrola izvršeno po različitim prijavama potrošača, koje su se najčešće odnosile na izdavanje računa, isticanje i pridržavanje cijena, deklaracije, isticanje i pridržavanje radnog vremena i drugo.

“Po reklamacijama potrošača koji su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava republička tržišna inspekcija je za devet mjeseci ove godine izvršila 83 kontrole i u 54 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane. U toku vršenja inspekcijske kontrole 42 reklamacije su uvažene i riješene na licu mjesta, a ostale su riješene nakon naloženih upravnih mjera. Takođe, određeni broj postupaka još traje“, rekli su u Inspektoratu RS.

Kako kažu potrošači, često ostaju uskraćeni i moraju zvati inspekciju jer ne poznaju elementarne članove u Zakonu o zaštiti potrošača RS. “Edukovan potrošač je najbolje zaštićen potrošač“, zaključili su nadležni.

(Nezavisne)