Vijesti 14.12.2018.

UZ PODRŠKU GRADA Preventivna kampanja “Niti 1 čaša prije vožnje”

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka podržao je preventivnu kampanju pod nazivom  „Niti 1 čaša prije vožnje“,  čiji je cilj smanjenje broja vozača pod uticajem alkohola, posebno u vrijeme predstojećih praznika.

Kampanju, koja je danas počela, organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto moto savez RS i trajaće sve do 31. januara 2019. godine.

Vožnja pod uticajem alkohola predstavlja veliki problem za bezbjednost saobraćaja i alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.

-Vozači pod uticajem alkohola, su pored vožnje nepropisnom brzinom, najveći uzročnici nastanka saobraćajnih nezgoda sa najtežim i veoma često smrtnim posljedicama. Apelujemo na vozače da ne upravljaju motornim vozilom ukoliko su konzumirali alkohol, te da koriste usluge javnog prevoza i taksija, odnosno da se u društvu dogovore koje je zadužen za nekonzumiranje alkohola i bezbjedan prevoz domovima – kaže šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Slavko Davidović.

Vozači trebaju da znaju da alkohol slabi funkcionisanje čula (vida, sluha…), da usporava opažanje pojava bitnih za bezbjedno učešće u saobraćaju i da slabi psihofizičke sposobnosti.

Kad piješ:

Precjenjuješ svoje sposobnosti,
Potcjenjuješ opasnost,
Želiš se isticati u vožnji,
Voziš prebrzo,
Nepropisno pretičeš,
Siječeš krivine,
Nepoštuješ pravo prvenstva,
Postaješ nekritičan, samouvjeren i lakomislen,
Slabije procjenjuješ rastojanje između vozila,
Sporije reaguješ na svjetlosne i zvučne signale,
Teže raspoznaješ crvenu i zelenu boju,
Teže uočavaš smetnje pri vožnji noću i u sumrak,
Često umjesto kočnice pritisneš pedalu gasa i obratno.

Takođe, veoma je važno da se ujutro ne sjeda za upravljač automobila ako ste prethodne večeri previše popili. Prosječna razgradnja alkohola u krvi po satu je 0.1 promil. Nakon obilnijeg konzumiranja alkohola treba proći najmanje 24 časa prije nego se najvećim dijelom izluči iz organizma, a za potpuno trežnjenje su potrebna dva dana.