Biznis 13.12.2019.

UZ POMOĆ ONLINE PLATFORME DO NOVIH ZNANJA I VJEŠTINA: UniCredit bank Banja Luka potpisala sporazum o saradnji sa Ekonomskom školom

Predstavnici UniCredit bank Banja Luka potpisali su danas sporazum o saradnji sa Ekonomskom školom Banja Luka, čime je ozvaničen početak zajedničkog projekta finansijske edukacije učenika završnih razreda srednjih škola iz oblasti ekonomije, finansija i bankarstva.

Izgradnja platforme, uz čiju pomoć će učenicima ekonomskih škola iz cijele Republike Srpske na zanimljiviji i moderniji način biti predstavljeni ekonomski pojmovi i znanja iz ove oblasti, samo je dio programa “Bankarstvo s društvenim uticajem – Social Impact Banking”, koji UniCredit grupa po prvi put donosi na tržište Republike Srpske, a Ekonomska škola Banja Luka je partner koji će ih kroz stručna znanja profesora i rad učenika u tome i podržati.

Cilj ovog projekta je izgraditi bolje, uspješnije i finansijski pismenije društvo, što je ovim konceptom i omogućeno kroz identifikaciju i finansijsku podršku, kao i podsticanje pojedinaca i organizacija da u saradnji sa UniCredit bankom izvrši pozitivan uticaj na mlade, a potom i društvo u cjelini.

Gordan Pehar

“Zadovoljstvo mi je što danas možemo ozvaničiti početak saradnje između Ekonomske škole Banja Luka i UniCredit Bank Banja Luka na programu društvene odgovornosti. Ovaj program je samo dio jednog šireg programa kojeg Unicredit grupa provodi u svim zemljama i na svim tržištima na kojim posluje. Smatramo da finansijski i privatni sektor mogu i trebaju raditi zajedno sa lokalnim školama i lokalnom zajednicom kako bi odgovorili izazovima novog vremena, odnosno ponudili nove načine i nove sadržaje učenja”,  rekao je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank Banja Luka.

Sonja Tomaš-Miskin

Direktorica JU Ekonomska škola Banja Luka Sonja Tomaš Miskin izrazila je zahvanost UniCredit banci na ukazanom povjerenju i najavila da će projekat finansijske edukacije učenika, kroz prilagođen nastavni program i izradu digitalne platforme u ovoj školi sprovoditi u narednih pet godina.

“Danas potpisujemo projekat pod nazivom ‘Finansijska edukacija srednjoškolaca’ koji je izuzetno važan za naše učenike jer će od sada imati priliku da na potpuno nov i drugačiji način savladavaju sve finansijske, ekonomske i bankarske termine, a koji će im biti od izuzetnog značaja u budućnosti. Moram da kažem da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što je Ekonomska škola Banja Luka prva srednja škola u RS koja je dio ovog projekta”, dodaje Tomaš-Miskin.

Učenike Ekonomske škole posebno je obradovala ideja da će do novih znanja i vještina iz profesije sa kojom se žele baviti moći doći na savremeniji način i što će se moći aktivno uključiti u izradu platforme koje će nastavu učiniti zanimljivijom, a učenike spremnijim za primjenu znanja u praksi nakon završetka školovanja.

David Pavlović

“U ime svih učenika  Ekonomske škole mogu da kažem sa smo počastvovani učešćem u programu finansijske obuke, i kao srednjoškolci, ali i kao budući i sadašnji potrošači u ovom društvu. Veoma je značajno da se informišemo i da stičemo nova znanja. U današnje vrijeme pod pismenošću ne podrazumijevamo samo čitanje i pisanje, nego i ovlađivanje određenim znanjima i vještinama iz oblasti savremenih tehnologija, a ovaj program će nam u tome i pomoći. Sada ćemo se na nama bliži način moći upoznati sa znanjima iz oblasti investiranja, pokretanja sopstvenog biznisa, štednje i drugih ekonomskih termina”, rekao nam je David Pavlović, učenik trećeg razreda Ekonomske škole Banja Luka.

Potpisivanju sporazuma o pokretanju projekta finansijske edukacije učenika završnih razreda Ekonomske škole prisustvovala je i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, koja je tom prilikom naglasila da je u Republici Srpskoj već pokrenuta intenzivna saradnja obrazovnog sistema sa privrednim subjektima, u okviru kojeg đaci kroz praksu imaju mogućnost da stiču stručna znanja i primjenjuju ih na tržištu rada.

Natalija Trivić

Ona je dodala da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za učenike ekonomskih škola, jer je finansijsko poslovanje jedan od najvažnijih aspekata u razvoju znanja učenika ove struke.

“Prvi put uvodimo projekat finansijske edukacije u završne razrede srednjih ekonomskih škola, a Ekonomska škola Banja Luka je prva koja se uključuje u ovaj projekat. Ono što je veoma važno jeste da nove tehnologije, novi procesi rada u finansijskom poslovanju, zahtijevaju i nove softverske programe, digitalizaciju i operativnost podataka što će konkretno u ovom slučaju značiti sticanje praktičnih znanja u školi, gdje će se kroz određeni softverski sistem i prilagođen nastavni program koji će provoditi naši profesori, učenici moći da steknu znanja koja će po završetku svog školovanja da primjene u praksi.“

Online platforma će nizom zanimljivih sadržaja učenike upoznati sa osnovnim i savremenim finansijskim i preduzetničkim znanjima, a razvijaće se u saradnji UniCredit banke i Ekonomske škole iz Banjaluke, a uz pomoć stručnih profesorskih znanja i učeničkih interesovanja.

“Ovo mnogo znači za učenike Ekonomske škole i počastvovani smo što smo u ovom projektu. Drago mi je da cijela društvena zajednica, Ministarstvo prosvjete i kulture, kao i UniCredit banka i naša lokalna zajednica, misli na nas i želi da našim učenicima pruži još više u edukaciji o finansijskoj pismenosti. Smatram da je ovo jedna veoma dobra finansijska edukacija i da će učenici mnogo više saznati o platnim karticama, štednji, mobilnom bankarstvu i ekonomskim pojmovima”, rekla nam je Branka Milošević-Šnjegota, profesor Ekonomske škole Banja Luka.

(Nevena Stanojević, banjaluka.net)