UZ POMOĆ ONLINE PLATFORME DO NOVIH ZNANJA I VJEŠTINA: UniCredit bank Banja Luka potpisala sporazum o saradnji sa Ekonomskom školom

Predstavnici UniCredit bank Banja Luka potpisali su danas sporazum o saradnji sa Ekonomskom školom Banja Luka, čime je ozvaničen početak zajedničkog projekta finansijske edukacije učenika završnih razreda srednjih škola iz oblasti ekonomije, finansija i bankarstva.

Izgradnja platforme, uz čiju pomoć će učenicima ekonomskih škola iz cijele Republike Srpske na zanimljiviji i moderniji način biti predstavljeni ekonomski pojmovi i znanja iz ove oblasti, samo je dio programa “Bankarstvo s društvenim uticajem – Social Impact Banking”, koji UniCredit grupa po prvi put donosi na tržište Republike Srpske, a Ekonomska škola Banja Luka je partner koji će ih kroz stručna znanja profesora i rad učenika u tome i podržati.

Cilj ovog projekta je izgraditi bolje, uspješnije i finansijski pismenije društvo, što je ovim konceptom i omogućeno kroz identifikaciju i finansijsku podršku, kao i podsticanje pojedinaca i organizacija da u saradnji sa UniCredit bankom izvrši pozitivan uticaj na mlade, a potom i društvo u cjelini.

Gordan Pehar

“Zadovoljstvo mi je što danas možemo ozvaničiti početak saradnje između Ekonomske škole Banja Luka i UniCredit Bank Banja Luka na programu društvene odgovornosti. Ovaj program je samo dio jednog šireg programa kojeg Unicredit grupa provodi u svim zemljama i na svim tržištima na kojim posluje. Smatramo da finansijski i privatni sektor mogu i trebaju raditi zajedno sa lokalnim školama i lokalnom zajednicom kako bi odgovorili izazovima novog vremena, odnosno ponudili nove načine i nove sadržaje učenja”,  rekao je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank Banja Luka.

Sonja Tomaš-Miskin

Direktorica JU Ekonomska škola Banja Luka Sonja Tomaš Miskin izrazila je zahvanost UniCredit banci na ukazanom povjerenju i najavila da će projekat finansijske edukacije učenika, kroz prilagođen nastavni program i izradu digitalne platforme u ovoj školi sprovoditi u narednih pet godina.

“Danas potpisujemo projekat pod nazivom ‘Finansijska edukacija srednjoškolaca’ koji je izuzetno važan za naše učenike jer će od sada imati priliku da na potpuno nov i drugačiji način savladavaju sve finansijske, ekonomske i bankarske termine, a koji će im biti od izuzetnog značaja u budućnosti. Moram da kažem da mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što je Ekonomska škola Banja Luka prva srednja škola u RS koja je dio ovog projekta”, dodaje Tomaš-Miskin.

Učenike Ekonomske škole posebno je obradovala ideja da će do novih znanja i vještina iz profesije sa kojom se žele baviti moći doći na savremeniji način i što će se moći aktivno uključiti u izradu platforme koje će nastavu učiniti zanimljivijom, a učenike spremnijim za primjenu znanja u praksi nakon završetka školovanja.

David Pavlović

“U ime svih učenika  Ekonomske škole mogu da kažem sa smo počastvovani učešćem u programu finansijske obuke, i kao srednjoškolci, ali i kao budući i sadašnji potrošači u ovom društvu. Veoma je značajno da se informišemo i da stičemo nova znanja. U današnje vrijeme pod pismenošću ne podrazumijevamo samo čitanje i pisanje, nego i ovlađivanje određenim znanjima i vještinama iz oblasti savremenih tehnologija, a ovaj program će nam u tome i pomoći. Sada ćemo se na nama bliži način moći upoznati sa znanjima iz oblasti investiranja, pokretanja sopstvenog biznisa, štednje i drugih ekonomskih termina”, rekao nam je David Pavlović, učenik trećeg razreda Ekonomske škole Banja Luka.

Potpisivanju sporazuma o pokretanju projekta finansijske edukacije učenika završnih razreda Ekonomske škole prisustvovala je i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, koja je tom prilikom naglasila da je u Republici Srpskoj već pokrenuta intenzivna saradnja obrazovnog sistema sa privrednim subjektima, u okviru kojeg đaci kroz praksu imaju mogućnost da stiču stručna znanja i primjenjuju ih na tržištu rada.

Natalija Trivić

Ona je dodala da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za učenike ekonomskih škola, jer je finansijsko poslovanje jedan od najvažnijih aspekata u razvoju znanja učenika ove struke.

“Prvi put uvodimo projekat finansijske edukacije u završne razrede srednjih ekonomskih škola, a Ekonomska škola Banja Luka je prva koja se uključuje u ovaj projekat. Ono što je veoma važno jeste da nove tehnologije, novi procesi rada u finansijskom poslovanju, zahtijevaju i nove softverske programe, digitalizaciju i operativnost podataka što će konkretno u ovom slučaju značiti sticanje praktičnih znanja u školi, gdje će se kroz određeni softverski sistem i prilagođen nastavni program koji će provoditi naši profesori, učenici moći da steknu znanja koja će po završetku svog školovanja da primjene u praksi.“

Online platforma će nizom zanimljivih sadržaja učenike upoznati sa osnovnim i savremenim finansijskim i preduzetničkim znanjima, a razvijaće se u saradnji UniCredit banke i Ekonomske škole iz Banjaluke, a uz pomoć stručnih profesorskih znanja i učeničkih interesovanja.

“Ovo mnogo znači za učenike Ekonomske škole i počastvovani smo što smo u ovom projektu. Drago mi je da cijela društvena zajednica, Ministarstvo prosvjete i kulture, kao i UniCredit banka i naša lokalna zajednica, misli na nas i želi da našim učenicima pruži još više u edukaciji o finansijskoj pismenosti. Smatram da je ovo jedna veoma dobra finansijska edukacija i da će učenici mnogo više saznati o platnim karticama, štednji, mobilnom bankarstvu i ekonomskim pojmovima”, rekla nam je Branka Milošević-Šnjegota, profesor Ekonomske škole Banja Luka.

(Nevena Stanojević, banjaluka.net)

 

 

CRNA GORA OBARA REKORDE: Litije širom zemlje (FOTO/VIDEO)

U gradovima širom Crne Gore večeras se vjerni narod okuplja u litijama. Sudeći po brojnosti, narod Crne Gore večeras obara rekorde u broju okupljenih koji su stali u odbranu pravoslavnih svetinja i poručili da je potrebno povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroipovijesti. U Podgorici se okupio veliki broj vjernika koji uzvikuju “Crna Gora i Srbija – to

NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević. “Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo

TRAŽILI ĐOKIĆEVU SMJENU: Pet poslanika SP-a napustili sjednicu IO

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smjenu ministra rudarstva i energetike i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića. Radi se o petorici poslanika: To su: Goran Selak, Savo Vulić, Risto Marić, Andrea

GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine. Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je

U toku sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, mogući radikalniji rezovi

Danas u 16 časova u Banjaluci počela je sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, saznaje opcija.net. Sastanak najužeg rukovodstva SP-a odvija se pod okriljem svojevrsne konspiracije, budući da nijedan medij nije obaviješten o njegovom održavanju. Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora, na ovom skupu nije isključen početak raspleta višemjesečnih unutrašnjih talasanja u ovoj partiji, tako da, zbog

VIŠKOVIĆ SA ZATLEROM: RS prva u BiH ispunjava obaveze iz domena evropskih integracija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je na sastanku sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom opredijeljenost Srpske za evropske integracije, te sagovornika upoznao o Programu ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2020-2022. godine, kreiranom u skladu sa preporukama iz Mišljenja Evropske komisije. Višković je na sastanku u Banjaluci ponovio da Republika Srpska