Biznis 13.09.2015.

Uz pomoć subvencija ministarstva pripremaju pčele za zimu

ČITANJE: 1 minuta
pcele

Članovi Udruženja pčelara “Bagrem” iz Zvornika dobijaju od resornog ministarstva Republike Srpske subvencije za 3.500 košnica, a pčelari koji imaju manje od 50 košnica od opštine Zvornik.

Predsjednik Udruženja “Bagrem” Radovan Stevanović rekao je novinarima da ovo udruženje ima 130 pčelara koji raspolažu sa 9.000 košnica.

On je naveo da je ova godina za pčelare bila vrlo dobra za razliku od prošle koja je zbog poplava bila katastrofalna.

U organizaciji Udruženja “Bagrem”, profesor Poljoprivrednog fakultata Univerziteta u Beogradu Mića Mladenović održao je danas u Zvorniku predavanje o temi “Priprema pčela za zimu”.

Mladenović je podsjetio da je ova godina za pčelare bila veoma solidna, ali da ih to ne treba zavarati prilikom obavljanja neophodnih poslova za zimu.

– Najvažnije je da se svako pčelinje društvo obezbedi mladom maticom, optimalnom količinom meda, polenovog praha i pčela – rekao je Mladenović.

On kaže da se svakom pčelinjem društvu mora obezbijediti dovoljna količina meda, odnosno najmanje dva kilograma i to cvjetnog, a ne tamnog koji ima previše mineralnih materija.

– Ako društvo nema dovoljno hrane onda se do 20. septembra može izvršiti dopuna koncentrovanim šećernim sirupom – rekao je Mladenović i dodao da na jesen treba izvršiti tretman zaštite pčela protiv bolesti i štetočina.