Biznis 02.10.2015.

Vaš telefon sada može da bude hakovan običnom pjesmom – i uopšte nije naivno!

ČITANJE: 1 minuta
android-hak
Skoro milijardu Android smartfona i tableta moglo bi da bude pogođeno najnovijim virusom koji inficira uređaje kada krenu da vam prikažu video ili audio snimak.

Ova bezbjednosna mana posjeduje brojne odlike kao i Stagefright virus koji je uređaj napadao putem poruka i koji je do sada smatran najvećim bezbjednosnim problemom Androida.

Istraživači koji stoje iza imena Zimperium Labas, koji su otkrili originalni virus upozorili su da nova prijetnja može da utiče na “skoro svaki Android uređaj” od verzije 1 predstavljene 2008.

Prostim korišćenjem Android “preview” funkcije kako biste preslušali ili pogledali specijalno kreiran MP3 ili MP4 fajl, hakeri mogu da dopru do koda uređaja i daljinskim putem naprave određene izmjene, i u teoriji, ukradu važne podatke.

Korisnici mogu da budu i prevareni da posjete određenu URL adresu koja aktivira ovaj Android funkciju, ili još gore, ako koriste istu WiFi mrežu kao i haker.

Gugl je obaviješten o svim ovim problemima koji tvrdi da je proizvođačima uređaja poslao potrebnu nadogradnju kako bi se ovaj problem riješio.

(Telegraph.co.uk)