Magazin 04.07.2016.

Večeras na tvrđavi Kastel završni dan “Kozara etno festivala”

ČITANJE: 1 minuta

Završni dan “Kozara etno festivala” biće održan u ponedjeljak 04. jula od 19 časova na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.

 Posjetioci će, između ostalog, imati priliku da vide prikaz običaja odvođenja mlade, nastupe gostiju iz inostranstva, etno tržnicu, te nastup bendova “Sopot”, “Oratnica” i “Teodulija”, koji počinju od 22 časa u dijelu festivala “Kozara etno fusion“.

Prije nastupa biće upriličen defile učesnika u narodnim nošnjama kroz centar grada. Prve dvije večeri festivala, koje su održane u petak i subotu u Piskavici, imale su bogat program.

“Prikazan je običaj odvođenja mlade, nastup domaćih i stranih grupa, zatim održan je takmičarski dio u pjevanju ojkače, sviranju tamburice trožice, te bacanju kamena s ramena”, rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik iz TOBL.

U pjevanju ojkače u muškoj kategoriji pobjednik je pjevačka grupa “Mlado Potkozarje”, “Drugarice iz mladosti” u ženskoj, Milovan Ćulum u sviranju tradicionalnog instrumenta, a Dragoja Savanović u bacanju kamena s ramena.

(BL portal)