Politika 06.04.2016.

Večernji list: Hrvatska stopirala pregovore Srbije i EU

ČITANJE: 2 minute
evropska unija
Radna grupa u Savjetu EU koja se bavi pitanjem proširenja trebalo je juče na dnevnom redu da ima raspravu o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u EU, ali ta tačka je skinuta s dnevnog reda zbog izostanka stava službenog Zagreba o tom pitanju, tvrdi zagrebački “Večernji list”.

Večernji list saznaje u hrvatskim diplomatskim izvorima da je ta tačka skinuta s dnevnog reda zbog “prigovora” Hrvatske, ali izvori iz EU insistiraju na tome da nikakvi prigovori iz Hrvatske još nisu formalno predstavljeni na sjednici radne grupe na kojoj se prigovori obično iznose.

Oni navode da je riječ o tome da, barem zasad, hrvatski predstavnik na sastancima o proširenju govori da nema nikakve instrukcije iz Zagreba pa ne može ništa da kaže.

Istovremeno, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač je u nekoliko intervjua i javnih izjava jasno rekao da Hrvatska neće dati saglasnost za otvaranje poglavlja 23 dok Srbija ne pristane na tri uslova – poštovanje manjinskih prava, puna saradnja s Tribunalom u Hagu i ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije, navodi Večernji list.

“Za odluku je potreban konsenzus, a budući da je 27 zemalja dalo saglasnost za otvaranje poglavlja, čekamo Hrvatsku da specifikuje svoj stav. Kako stava još nema, ta tačka je skinuta s dnevnog reda jer je ne možemo usvojiti bez konsenzusa svih 28 država”, rekao je za Večernji list izvor iz Savjeta EU.

Međutim, drugi izvor iz EU daje kritičniji pogled i kaže da nije moguće postavljati nova mjerila za otvaranje poglavlja jer su ta mjerila već određena tokom 2014, kada ih je prihvatila i Hrvatska. Prema tom izvoru, Holandija, koja do kraja juna predsedava Savjetu EU i želi da otvori dva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom, nije zadovoljna hrvatskim stavom.

U Evropskoj komisiji, koja samo predlaže ali ne donosi odluku (ta je odluka striktno na 28 država članica), kažu da su otvaranje poglavlja 23 i 24 prvi sljedeći koraci u pregovorima sa Srbijom.

“Rasprava je u toku i Komisija je spremna da ide na sljedeće korake čim se ispuni potreban uslov jednoglasnosti među zemljama članicama”, kaže portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, a prenosi Večernji list.

 (RTS)