Biznis 20.03.2023.

Veliki pad dionica evropskih banaka

ČITANJE: 1 minuta

Dionice evropskih banaka u ponedjeljak ujutru pokazuju se nestabilnim budući da su investitori i dalje zabrinuti zbog širih problema koji su krenuli propadanjem SVB u Americi.

Veliki padovi zabilježeni su u ranom trgovanju u njemačkoj Deutsche banci i francuskom BNP Paribasu, iako su dionice oporavile neke gubitke. BNP je i dalje u padu za oko pet posto, a Deutsche Bank šest posto.

Ova oštra rasprodaja evropskih dionica slijedi sličan obrazac tokom trgovanja u ponedjeljak u Aziji.

Akcije banke u središtu priče – UBS – značajno su pale, za više od 60 posto. Pogođene su i britanske banke (Standard Chartered, HSBC i Barclays) čije su dionice pale za 2,9%, što je dodatni pad nakon od prošle sedmice.

U međuvremenu, šest najvećih svjetskih centralnih banaka rade zajedno na održavanju protoka kredita podstičući priliv američkih dolara.

UBS, koja je sada jedina globalna banka u Švajcarskoj, doživjela je veliki pad vrijednosti kao i druge velike banke u Londonu, Parizu i Frankfurtu.

Švajcarske vlasti prisilile su na spasavanje banke Credit Suisse nakon što je pretrpjela niz problema visokog profila u posljednjih nekoliko godina koji su naveli investitore da počnu premještati svoj novac iz švajcarske banke.

Francuski ministar finansija je među onim kreatorima politike koji pozdravljaju preuzimanje kao dobar posao, ali je rekao da ostaje izuzetno oprezan na reakciju tržišta.

(Agencije)

Oznake: akcija, banka, Evropa