Vijesti 27.06.2016.

Veliki uspjeh Banjalučanke: Ani Kotur priznanje UN-a

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučanka Ana Kotur (27) dobitnica je priznanja Ujedinjenih nacija (UN) za društveni angažman i izvještavanje o osobama sa invaliditetom u BiH.

Priznanje je dobila u okviru završnih aktivnosti platforme “Dijalog za budućnost”, odnosno konkursa “Razlike inspirišu”, čija je svrha bila podići svijest o važnosti kulture dijaloga.

Koturovoj je priznanje, koje se dodjeljuje i uz podršku UNESCO-a, UNICEF-a i UNDP-a, uručeno juče u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u prisustvu Bakira Izatbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Mladena Ivanića i Dragana Čovića, članova Predsjedništva BiH.

“Cilj je da se iskaže zahvalnost, nagradi i ispriča priča ‘anonimnih prvaka’ koji to već čine i tako inspirisati i druge da se uključe u proces stvaranja boljeg života i okruženja za sve nas, za bolje sutra, pojedincima ili organizacijama koji njeguju kulturu dijaloga, koji inspirišu druge da se uključe u stvaranje bolje atmosfere, okruženja i života za sve u BiH”, navodi se u obrazloženju za dodjelu priznanja.

U različitim segmentima očuvanja ljudskih prava i promocije dijaloga i različitosti, nagrađeni su i Mirela Geko iz Sarajeva, Đemal Mamagić iz Olova, Kenan Hodžić iz Zenice i organizacija “Lotos” iz Zenice.

(Nezavisne)