Magazin 31.10.2015.

(VIDEO) 10 tehnika da raspoznate pravi med od lažnog

ČITANJE: 2 minute
med
Med je jedna od najzdravijih namirnica i trebalo bi da se nalazi u svakoj kuhinji. Međutim, mnogi od nas ne znaju kako da prepoznaju koji med je pravi, a koji je vještački. Evo rješenja:

1. Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u izboru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Prizvođači moraju da naznače sastav meda i njegov procenat u količini.

2. Prirodni med nije ljepljiv. Testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju, pravi med bi koža trebalo da upije. Ukoliko masa trljanjem postaje ljepljiva znači da takav med sadrži šećer ili vještačke zaslađivače.

3. Par kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

4. Par kapi meda na papirnom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava. Naime, ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači da je čist. U protivnom, onaj koji sadrži vodu u svom sastavu, probiće papir nakon samo par sekundi.

5. Trik kojim se pčele služe u odbrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi, siguran je test na ispravnost meda. Stoga jednostavno malo meda treba staviti u blizini mrava, ukoliko je prirodan mravi će ga zaobići.

6. Voda pomiješana sa čistim medom najlakši je indikator sastava meda. Čist med će se u vodi zgrudvati i pašće na dno čaše, dok će se lažni početi da se topi.

7. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika izaziva samo čist prirodni med, dok lažni nema takav efekat na nepce.

8. Med namažite na krišku hleba, ispod pravog meda hljeb će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

9. Pomješajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada istučete žumance, izgledaće kao da je kuvano.

10. Čist med se vremenom kristališe, lažni i nakon dužeg stajanja zadržava tečno stanje poput sirupa.

(Telegraf)