Magazin 20.11.2015.

(VIDEO) Čudo od djeteta: Ima 19 mjeseci, a zna da čita!

ČITANJE: 2 minute
dete
Većina djece nauči da čita kada napune pet godina, ali ova devetnaestomjesečna beba već zna da pročita oko 300 riječi!

Ponosna mama Latoja Vajtsajd postavila je na mreže video u kojem se vidi njen sin Karter kako sa kartica čita riječi. On ima 19 mjeseci, a zna da pročita 300 riječi i da broji do 50!

Jasno je da maleni Karter ne čita razgovjetno kao što bi čitala veća djeca, ali svakako je pravo čudo što uopšte zna da čita.

U preslatkom videu možete vidjeti mališana kako pročita riječ sa kartica, a zatim pogleda u pravcu kamere, odnosno u svoju mamu, kako bi ona potvrdila da je dobro pročitao.

“Moj devetnaestomjesečni sin zna da čita. On zna slova – ne zna da ih piše, ali ih fonetski razlikuje i prepoznaje napisana slova. Broji do 50 i čita više od 300 riječi. Kada god idemo negdje, usput čita šta piše na znacima pored puta. Mislim da nisam ni svjesna koliko stvari zna,” kaže ponosna mama.

Latoja kaže da je njen sin počeo da prepoznaje riječi i da pjeva kada je imao samo sedam mjeseci. “Počeo je da izgovara riječi koje mu nikad nisam pokazivala na karticama kada je imao samo 12 mjeseci.”

Ova mama kaže da mu je samo jednom pročitala riječi ispisane na karticama koje se vide na snimku, ali ih je sve zapamtio.

Inače, djeca stara do godinu i po uglavnom mogu da izgovore oko šest riječi. Čitanje, naravno, dolazi kasnije – većina mališana do treće godine zna da izgovori riječi, ali sastavljanje cijelih rečenica “dolazi” oko pete godine.

Pogledajte snimak ovo slatkog mališana dok čita riječi ispisane na karticama.

https://youtu.be/x3KwBJNvdzM

(Mondo.rs)