Magazin 17.02.2016.

(VIDEO) Doživite stotu na -70: Ovako izgleda život na najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu

ČITANJE: 2 minute
najhladnije mjesto
Na lijevoj obali rijeke Indigirke, u Republici Saha u Ruskoj Federaciji, nalazi se carstvo leda i snijega.

U hladnom Ojmjakonu vlada oštra kontinentalna klima, vjetra gotovo da nema, dani su pretežno sunčani, a prosječna vlažnost vazduha iznosi oko 71 odsto.

Najniža temperatura do sada izmjerena u selu koje se često naziva „Polom hladnoće“ iznosi -67,7 stepeni Celzijusovih, a na jednom spomeniku i -71,2 stepena.

Godišnje ovo mjestašce ima oko 213 dana pod snijegom, a do sad je najviša izmjerena visina pokrivača iznosila 51 centimetar, piše National Geographic. Međutim, ne samo da nije potpuno pust već u Ojmjakonu živi oko pet stotina ljudi, koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom.

Oni su poznati po dugovječnosti, što možda i ne treba da čudi kada se uzme u obzir da stanovnici Ojmjakona uživaju u čistom vazduhu, čistoj vodi, moraju da budu fizički aktivni i hrane se zdravo – uglavnom ribom, konjskim mesom i mliječnim proizvodima.

Strani mediji nedavno su prenijeli priču o devedesetogodišnjim Arjanu i Afrosiniji koji su, s obzirom na to da nisu mogli da imaju djecu, usvojili djevojčicu iako su u tako poznom dobu.

Tako danas ova srećna porodica živi u jurti, okruglom šatoru karakterističnom za ovo područje. Oni uzgajaju stoku, odličnog su zdravlja i nikad u životu nisu bili bolesni, a vjeruju da na tome treba da zahvale mliječnim proizvodima hajaku i kjorčeku.

Život u Ojmjakonu ne počinje i ne završava se s ljudima – oni su okruženi bogatim četinarima poput smrče, jela, ariša i sličnog drveća, a na ovom tlu raste i patuljasto drveće koje spada u tipične predstavnike tundre. Tu su i goveda, niski konji duge dlake, irvasi i mnogo ribe.

(NN)