Magazin 17.01.2016.

(VIDEO) Jezivi snimak naučnika: Ovako napada velika bijela ajkula

ČITANJE: 1 minuta
ajkula napad
Naučnici iz Gvadalupea objavili su 5-minutni snimak na kojem se vidi na koji način love velike bijele ajkule i kako napadaju svoj plijen. To je prvi objavljeni snimak takve vrste, piše “Gardijan”.

Od ukupno 13 sati materijala koji su naučnici Okeanografskog instituta “Vuds Hol” uspjeli da snime podvodnim dronom, iskoristili su one najfascinantnije prizore i, prema njihovim riječima, dobili i više nego što su očekivali kad su prvi put, tačnije 2013. godine, odlučili da postave dron s REMUS Shark kamerom u morske dubine.

Rezultati njihovog istraživanja nedavno su objavljeni u magazinu “Journal of Fish Biology”, a tvrde da su im ovi snimci pomogli da utvrde na koji način velike bijele ajkule love svoj plijen. Pokazalo se da koriste morske dubine i mrak u svoju korist, odnosno kruže na samoj površini dna, u sjenci, sve dok ne opaze svoj plijen. Zatim kreću u napad koji je, sudeći po prizorima koje su uspjeli da zabilježe, prilično zastrašujuć.

-Ako morski pas pluta i vreba na samom dnu, u mraku, njegov plijen pliva visoko iznad njega pa se nazire, dok se smanjuje vjerovatnoća da će plijen uočiti morskog psa- tvrdi Greg Skomal, biolog i vodeći naučnik studije.

-Ova izvanredna zapažanja pokazuju da su hipoteze koje smo postavili moje kolege i ja ustvari tačne i da morski psi zaista vrebaju iz mraka- dodao je Skomal.

Morski psi su takođe tokom napada na mamac pokazali nevjerovatnu snagu. Vidljivo je kako grizu dron, a njihovi ogromni zubi prikazani su iz nevjerovatno užasavajuće blizine.

(Fokus.ba)