Vijesti 18.02.2016.

(VIDEO) Koliko naši poslanici znaju o kulturi?

ČITANJE: 1 minuta
skupstina
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske sinoć su razmatrali Nacrt zakona o pozorišnoj djelatnosti, kojim je definisano da se pozorišna djelatnost može obavljati profesionalno i amaterski.

Nacrtom je definisan način izbora organa rukovođenja i upravljanja u pozorištu. Sve to većinu poslanika nije zanimalo. Jedva da je bilo kvoruma za raspravu o ovoj temi. Proverili smo i zašto.

Poslanici i kultura. Sinoć se to dvoje pokazalo nespojivim. Tačka koja se odnosila na pozorišnu djelatnost malo koga je zinteresovala. Poslanici su uglavnom šetali hodnikom i sjedili u restoranu.

Tražio se poslanik više za kvorum. Nakon jednočasovne pauze vladajuća većina jedva je okupila 42 poslanika za raspravu. DNS-ova Neda Petrić jedna je od rijetkih koja je sinoć imala šta da kaže o ovoj temi.

U osnovi svake države je kultura. Bez toga nema države. Davno je to rekao glumac Miki Manojlović, ali to narodni izabranici, očigledno, nisu pročitali.

Budući da je pozorišna djelatnost za mnoge bila nezanimljiva, odlučili smo da provjerimo da li poslanici idu u pozorište i šta o toj umjetnosti uopšte znaju.

Ilija Stevančević zna da je nečemu trebalo da se smije, ali nije baš siguran da li je u pitanju predstava ili emisija. Malo ko je znao da je komad “Narodni poslanik” prvo dramsko djelo Branislava Nušića.

Bilo je i onih koji su od kolega saznali šta pitamo, pa su u širokom luku zaobilazili kameru. Kada se sve sabere, jasno je da mnogi poslanici ne pridaju značaja kulturi, pa s toga i ne izneđuje što su problemi pozorišne djelatnosti bili sporedna tema.

(BN TV)