Magazin 16.12.2015.

(VIDEO) Konačno je neko napravio najbolje mjesto u avionu – na vrhu!

ČITANJE: 2 minute
avion
Za većinu nas, najbolje stvari u vezi leta avionom su: besplatna pića, mogućnost da pogledamo sve romantične komedije koje smo propustili (ukoliko se dugo putuje) i trenutak kad sletimo i znamo da smo preživjeli.

Ako se pitate šta bismo više mogli da poželimo, šta kažete na ovo: mjesto na vrhu aviona, odakle imamo potpuni pregled na sve što se događa.

Srećom, još neko je razmišljao na isti način, pa je takav koncept predložila kompanija “Windspeed Technologies” iz Vašingtona, koja cilja na vlasnike privatnih aviona i putnike iz prve klase koji žele ultimativni doživljaj leta.

Zahvaljujući SkyDecku – paru ekskluzivnih sedišta unutar staklene kupole – oni koji to požele i mogu to da priušte, moći će da vide svijet sa vrha aviona.

SkyDeck je mjehurić u obliku suze, i trebalo bi da bude dostupan privatnoj i komercijalnoj vazduhoplovnoj industriji. Nudi pogled od 360 stepeni, a krase ga rotirajuća sedišta. Svi koji su ikada poželeli da glume pilote, bez potrebe da nauče da upravljaju avionom, na ovaj način mogu to i da ostavare, piše Guardian.

Iako je još u toku patentiranje dizajna, već su poznati troškovi instalacije, koji će koštati između 5,3 i 16,6 miliona funti.

– Mislim da to baš i neće biti privlačan dodatak avionima. Moguće je izbušiti rupu na trupu aviona, ali ono dodaje težinu. Morate izgraditi veliki okvir oko nje, a postavljanje vazdušne kabine na vrh aviona povećaće potrošnju goriva- objasnio je Piter Barington, direktor škole za vazdušno inženjerstvo s Kingston fakulteta.

Najveći problem je to što kad ste toliko visoko koliko je avion skoro sve vrijeme leta, nećete imati baš neki ludi pogled. Zato treba detaljno razmisliti o prednostima i nedostacima ovako velike investicije.

(B92)