Magazin 12.12.2015.

(VIDEO) NASA objavila najnovije fotografije Plutona u boji

ČITANJE: 1 minuta
pluton
Crno-bijele fotografije visoke rezolucije koje je uslikala letjelica “New Horizons” unaprijeđene su dodavanjem RGB podataka niske rezolucije.

Rezultat je predivan, dinamičan pregled najdetaljnijih fotografija patuljaste planete, ikada uslikanih na periferiji našeg kosmičkog komšiluka. Ove fotografije nastale su zahvaljujući teleskopskoj kameri sonde “New Horizons” 14. jula ove godine.

Sonda se približila Plutonu na 12.500 kilometara i zabilježila gomilu snimaka i drugih podataka, ali zbog velike udaljenosti od Zemlje i skromnog prenosnika na letjelici “New Horizons”, slanje podataka teče veoma sporo. Stručnjaci su sastavili mozaik od crno-bijelih fotografija visoke rezolucije i dodali im boju.

 

“New Horizons” letjelica je na Zemlju poslala samo 5 odsto podataka od njenog preletanja Plutona, patuljastoj planeti na čijoj se površini vide krateri, visoke planine i ledeni blokovi. Prebacivanje ostalih podataka je u toku i završetak procesa se očekuje za 12 meseci. Najnovija fotografija prikazuje fascinantni teren popunjen rupama u regiji koja je u obliku srca.

 

Pogled izbliza na ovaj svijet priča nam nevjerovatnu priču o porijeklu Sunčevog sistema i njegovim obodima, a “New Horizons” trenutno istražuje tijela u Kajperovom pojasu.

(Kurir)