Magazin 04.03.2016.

(VIDEO) Nauka objasnila: Evo kakav je osjećaj biti upucan

ČITANJE: 1 minuta
being shot
Sa pravom zaštitom, čovjek može da preživi i snajperski metak koji se kreće brzinom od jednog kilometra u sekundi.

Sigurno ste se nekad pitali kako holivudski akcioni heroji mogu da trče, bore se i preživljavaju eksplozije, nakon što su upucani nekoliko puta. Voditelj Brit Laba je htio da sazna kako izgleda kada vas pogodi metak koji se kreće nekih 400 m/s.

Predviđanje je da će boli, a istina je da metak ne prolazi tako čisto kroz tijelo i posljedice koje ostavlja su iznenađujuće. Kako bi istraživanje bilo najbolje moguće, koristili su svinjsko meso, jer je ono najsličnije tkivima i mišićima ljudskog organizma.

Dakle, nakon što je metak ispaljen ono što vidimo je rupa koja ostaje, ali unutrašnja povreda je zapravo mnogo veća.

– Za metak je meta poput mesa veoma laka za probijanje. Pored spoljašnje rane, unutrašnjost je takođe povrijeđena jer se vaše tkivo i mišić nakon pogotka širi, kako bi se brzo skupilo nazad u sebe – objašnjava voditelj.

Jedna od korisnica Redita napisala je svoj doživljaj kada ju je napadač upucao u lice:

– Bilo je puno krvi, a nisam ni bila svjesna da sam upucana u lice, jer jedini bol koji sam osjetila bio je bol izlazne rane iza mog uva. Bio je to iscrpljujući, vreo osjećaj, a ono što najviše pamtim je vrela krv koja mi izlazi iz usta. Mislila sam da neću preživjeti, ali nijednog trenutka nisam gubila svijest, sve dok me nisu odveli na operaciju.

(Espreso.rs)