Magazin 28.09.2015.

(VIDEO) Ne znate kako da ukiselite kupus, evo rješenja!

ČITANJE: 1 minuta
kiseli kupus
Jesen je stigla, a sa njom i tradicionalno pripremanje zimnice. Donosimo vam video u kojem je detaljno objašnjen  postupak jedne od najčešće pripremane salate za zimu- kiselog kupusa.

Sastojci:

40 kg kupusa

2 kg soli

voda po potrebi

Priprema:

1. Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispunitisa soli.

2. U dno bačve posuti so i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove.

3. Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

4. Nakon nekoliko dana treba kupus prekontrolisati i dodati vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kiseei kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Pogledajte video:

https://www.youtube.com/watch?v=q-MU20Er7Xo

(NN)