Vijesti 23.02.2016.

(VIDEO) Oko 100 migranata se potuklo u Belgiji zbog djevojke koja nije htjela nositi maramu

ČITANJE: 1 minuta
tuca
Oko 100 migranata napravilo je haos u jednom belgijskom izbjegličkom kampu nakon sukoba sirijskih i iračkih migranata sa avganistancima zbog djevojke koja nije nosila maramu.

Mlada Sirijka dospjela je na metu avganistanaca nakon što je nekoliko dana odbijala da nosi maramu, što je tradicija u nekim muslimanskim zemljama.

Kada su njene kolege Sirijci stali u njenu odbranu, izbila je tuča u kojoj su se migranti napadali kantama, stolicama i metlama.

Portparol Crvenog krsta u gradu Leopoldsburgu, gdje se nalazi kamp objasnio je šta se desilo: “Dva ili tri Avganistanca su matlretirali djevojčicu iz Sirije nekoliko dana, jer ona nije pokrivala glavu. Možete nazvati to čudno, jer i nekoliko drugih djevojaka ne nose marame. Nije nam jasno zašto su ovu djevojku posebno pikirali”, rekao je on.

Zlostavljanje je izazvalo podjelu unutar logora, nakon čega je izbila masovna tuča nakon koje je uhapšeno 11 osoba.

Teo Franken, državni sekretar za azil i migracije, izjavio je da je “potpuno neprihvatljivo” da neki mladi Avganistanci smatraju da je potrebno da kažu nekom da nosi hidžab i da ne bi trebalo da se oblači poput sirijskih djevojaka na zapadu.

– Oni dolaze ovdje, oni su gosti. I moraju da se prilagode našim pravilima- rekao je Franken.

https://www.youtube.com/watch?v=qq9IueqyQVw

(kurir.rs)