Magazin 30.06.2016.

(VIDEO) Organizovan prijem za ekipu filma “Špaga”

ČITANJE: 2 minute

Dokumentarni filmu “Špaga”, koji je pokupio glavnu nagradu Gran Pri “Zlatni prosjak” u Slovačkoj, dobio je i priznanje iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Resorni ministar Dane Malešević organizovao je prijem za ekipu koja je radila na filmu.

Nakon što je pokupio glavnu nagradu na čuvenom festivalu dokumentarnog filma u Košicama u Slovačkoj, film Špaga nastavlja da privlači pažnju javnosti. Ekipa koja je radila na ovom ostvarenju bila je gost na prijemu kod ministra prosvjete i kulture Srspke. Autor filma Milan Pilipović poručuje da je podrška nadležnih institucija umjetnicima itekako važna.

– Prijem kod ministra prosvjete nas je ohrabrio za snimanje novih filmova, shvatili smo poruku da snimanje dokumentarnog filma ima smisla. Osim nagrade nama je draži epilog ovog filma. Jer snimiti film je jedan dio priče međutim kada film promijeni nečiji život onda je to najveće priznanje – istakao je autor ovog filma, Milan Pilipović.

Značaj dokumentarnog filma je ogroman poručio je ministar Dane Malešević. Kako kaže, filmovi navedenog žanra ne samo što prikazuju realan život ljudi iz našeg okruženja, nego i promovišu domaće stvaraoce.

– Ja nastojim da dam podršku svima koji rade dokumentarni film i mi ćemo u našem ministarstvu nastojati da damo materijalnu podršku ljudima koji ovako dobro znaju da rade svoj posao. Pored nagrade ovo je i odlična promocija stvaraoca iz RS – rekao je ministar Malešević.

Podsjetimo da je dokumentarni film Špaga snimljen u selu nadomak Gradiške za svega dva sata i sa minimalnim novčanim ulaganjima. Nakon čega je autor ostvarenje prijavio na međunarodne festivale. Film je zatim zasijao u žestokoj kokurenciji na jednom od najprestižnijih festivala dokumentaraca u Evropi.

(EltaTV)