Magazin 12.12.2015.

(VIDEO) Ovako su se religije širile svijetom

ČITANJE: 1 minuta
svijet religije
Hinduizam, Budizam, Judaizam, Hrišćanstvo i Islam su pet najvećih religija na svijetu. Pogledajte ko se širio najbrže, a ko najdalje
Ruine manastira Sveti Simeon u Siriji

Hiljadama godina, ovi različiti oblici i koncepti vjerskih ubjeđenja oblikovali su život ljudi i istoriju čovječanstva.

A Buddhist monk

Kroz brojne konflikte, osvajanja, istraživanja, “diplomatiju” i misionarstvo, “riječ božja” širila se svijetom i mjenjala ga.

Hinduizam - manastir

Hinduizam je prvi počeo ekspanziju i oko 2000 godina je bio dominantna religija. Judaizam se priključio drugi, premda se gotovo ni u jednom trenutku nije bitno širio iz Judeje. Budizam se pojavio treći i vrlo brzo je postao popularan u sjevernoj Indiji, ali mu je trebalo vremena pre nego što se proširio dalje na istočnu Aziju.

Judeizam

Hrišćanstvo je četvrto od današnjih velikih religija. Počelo je da se širi sa obala Izraela, ka Maloj Aziji, Severnoj Africi i Evropi. Iako je hrišćanstvu trebalo tri vijeka da se “zahukta”, teritorija koju je zauzelo bila je relativno stabilno pod kontrolom.

Sirija - Islam

Islam, koji se poslednji uključio u trku, najbrže se širio od svih pet religija, a nije kasnio ni na putu za globalni uticaj – dok su Evropljani kolonijalizovali Sjevernu i Južnu Ameriku pokrštavajući urođeničku populaciju, islam se širio Indonezijom koja je danas najmnogoljudnija muslimanska zemlja.

(Newsweek)