Magazin 11.12.2015.

(VIDEO) Pet najljepših akvarijuma na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
Akvarijum
Ukoliko ste ljubitelj morskog svijeta, a jednog dana odlučite da posjetite neku od ovih destinacija, ne propustite priliku da uživate u ovim pravim malim vodenim rajevima.

L'oceanographic, akvarijum koji je nalazi u Valensiji najveći je evropski akvarijum. U devet podvodnih tornjeva koji predstavljaju ekosistem mora živi 45 hiljada morskih životinja. Najatraktivniji su tornjevi u kojima plivaju velike raže i ajkule.

TurkuaZoo koji se nalazi u Turskoj drugi je najveći evropski akvarijum, otvoren 2009. godine. Ideja tvoraca ovog parka bila je da stvore simulaciju života u poplavljenim šumama i tropskim područjima. Rezultat? Osamdeset metara dug akvarijum, zapremine pet miliona litara vode u kojem živi na desetak hiljada morskih životinja.

U top 5 najvećih i najljepših akvarijuma spada i Mall Aquarium u Dubaiju. Akvarijum zapremine 10 hiljada litara je dio trgovačkog centra, a u njemu živi 33 hiljade životinja, uključujući ajkule i raže.

Churaumi akvarijum na Okinavi smješten je unutar Ocean Expo Parka u Japanu. Centralni akvarijum nazvan Kuroshio Sea ima zapremninu od 7,5 miliona litara vode. U akvarijumu osim mnogih vrsta riba i morskih životinja žive i kit-ajkula i raže.

https://www.youtube.com/watch?v=2MBMw2Ba2Os

Za kraj slijedi najveći akvarijum na svijetu – Georgia Aquarium. Otvoren je 2005. godine, a u 24 miliona litara vode živi 100 hiljada morskih životinja, među kojima je i ajkula. Osim što je najveći, ovaj akva park je primjer rizika držanja divljih životinja u zatvorenim akvarijumima – od otvaranja do danas u njemu je već uginulo nekoliko kit-ajkula.

(Index.hr)