Vijesti 10.09.2016.

(VIDEO) Problemi mještana ulice Miloša Crnjanskog u Trnu

ČITANJE: 4 minute

O ulici Miloša Crnjanskog u Trnu se u prethodnom periodu dosta pisalo. Materijal koji su dobili za sanaciju puta je bio prepun stakla, zemlje i smeća. Nadležni su odmah reagovali i nasip je otklonjen. Ulica je u jako lošem stanju, a mještani i predstavnici mjesne zajednice su pokušali pronaći zajednički jezik za mogućnost daljeg saniranja.
Loš put, nedostatak rasvjete, neriješena kanalizacija su samo mali dio problema sa kojima se mještani ulice Miloša Crnjanskog suočavaju. I nisu oni jedini, toga su svjesni. U ovoj mjesnoj zajednici su česti takvi problemi. Ali za svoju ulicu su se odlučili boriti. Nikoga ne napadaju, samo kažu da je vrijeme da se nešto pokrene. Nekoliko puta su kontaktirali opštinu i slali zahtjev. Do sada još ništa nije pokrenuto.

– Lično sam ja ispred svih uzeo da vidim da li možemo šta da napravimo,što se tiče puta, pokupio sam sve lične karte, imena i prezimena, predao sam u mjesnu zajednicu, mjesna zajednica u Laktaše i dole smo predali načelniku i tako sa ja krenuo sa tim stvarima, međutim rekli su mi da je ovaj put totalno sporan – rekao je mještanin Miodrag Stanković.

– Ja nikoga ne napadam, nemam potrebe da napadam nekoga. Ja samo tražim da neko pomogne ovdje kada sam ja pokrenuo inicijativu, od strane vlasti, opštine ili mjesne zajednice – dodao je.

A ništa se riješiti ne može dok se ne regulišu imovinsko pravni odnosi, poručuju iz opštine Laktaši. Oni jesu za saradnju , ali problem je što je put pravno sporan i dio je u privatnom vlasništvu. Novca u budžetu za otkup tog dijela i dalje saniranje nije bilo. Zato opština nudi sljedeće riješenje:

Međutim, s obzirom na znatna novčana sredstva koja je potrebno izdvojiti za realizaciju – izgradnju tretirane javne saobraćajnice po Regulacionom planu, koja ova lokalna zajednica ne može obezbjediti u dogledno vrijeme u punom iznosu, predloženo je da zainteresovani subjekti podnesu i zahtjev za izmjenu Regulacionog plana nadležnom Odjeljenju, uz mogućnost drugačijeg determinisanja tretirane javne saobraćajnice (širina saobraćajnice), ali uz obavezu svih vlasnika parcela koje će činiti planski definisan put, da iste predaju bez naknade Opštini Laktaši, čime bi se znatno smanjili troškovi, kao i period potreban za realizaciju ovog projekta.

Naime, ako postoji mogućnost izmjene dijela postojećeg Plana, pristupiće se proceduri izrade, a nakon toga iznaće se mogućnost za dalju realizaciju infrastrukturnog objekta (čim se steknu uslovi za obezbjeđenje sredstava u budžetu).

Riješenje i obećanje i to hitno je ponudio i Veselko Djaković, predstavnik mjesne zajednice Trn. I sam će se kako kaže potruditi da pomogne mještanima. Put je obišao i rekao je da je ovo jedan od lošijih dijelova, posebno u večernjim. Bez rasvjete sa rupama, ne liči na civilizaciju.

– Ima se obećanje opštine da će ovaj problem biti urgentno riješen, znači prvo imovinsko pravni odnosi, odnosno riješenje puta.Uz riješenje puta normalno ide dalje, sve kuće će morati vaditi legalizaciju i onda opština preuzima staranje nad putem i tim objektima koji su uplanjeni – kazao je član savjeta Mjesne zajednice Trn Veselko Đaković.

– Put je dosta u lošem stanju i zbog djece i zbog mještana i put mora biti riješen pod hitno – dodao je.

Za Zdravka Vukšu, jednog od mještanina koji dugo živi ovdje stanje je jako loše. Kažu da su nekoliko puta i sami nasipali put uz pomoć mjesne zajednice. Ali nasip nikako nije riješenje, jer čim padne prva kiša proći se ne može. Svjestan je da je dio puta privatan, ali poziva i vlasnike da razmisle, jer svim mještanima bi mnogo značilo da se riješe imovinsko pravni odnosi.

– Do sada je 300 kubika materijala nasuli smo. Mi smo donijeli odluku da prije dvije godine više nećemo krupnog materijala nasipati jer poslije kiše smao rupe. Proljeće i jesen je jako kritično, grebu se sva auta jer se izrupa. Mi bi učestvovali dijelom koliko je potrebno da se razreže sa kuće na kuću i ako bi htjela opština da nam izađ u susret mi bismo bili prezadovoljni – istakao je Zdravko Vukša.

Kontaktirali smo i vlasnike sporne parcele, čija imena su poznata redakciji. Jedan od vlasnika, čijih je oko 500 kvadrata puta jeste u kontaktu sa opštinom, ali se o daljem toku nije izjašnjavao. Kako je izgleda jedino riješenje da se vlasnici svog dijela puta odreknu u korist opštine bez naknade, dalji razvoj situacije je na njihovoj dobroj volji.

(Elta TV)