Magazin 29.11.2015.

(VIDEO) Pronašao Picassa na tetkinom tavanu

ČITANJE: 2 minute
picasso painting.jpg

picasso painting.jpg

Slika je godinama ležala skrivena iza šivaće mašine njegove tetke.

Tek na samrti, Dženi Verastro otkrila je dugo skrivanu tajnu svojem nećaku, televizijskom tehničaru, Karlu Sabatinu. Spomenula mu je sliku, koju je sakrila na tavanu, prije nego što je umrla, još 2004. godine.

Carl je ostavio sve što je planirao napraviti tog dana i popeo se na tavan. “Pogledao sam iza šivaće mašine, a slika mi je doslovno pala u krilo. Počeo sam plakati”, rekao je Sabatino za NBC New York.

Slika je u posjed Sabatinovih došla kada ju je, za 10 funti, na ulicama Londona, tokom Drugog svjetskog rata, kupio Karlov ujak, Niki Verastro. Karl se prisjetio da je slika, dok je još bio dijete, znala biti obješena u trpezariji njegove tetke i ujaka, ali bio je dijete i ona ga nije previše zanimala.

Karl je odmah dao procijeniti sliku, ali u aukcijskoj su mu kući hladno odgovorili kako je riječ o običnom posteru koji ne vrijedi više od 10 dolara. Bilo je to prije 11 godina.

-Nikada nisam zaboravio kako mi je bacila sliku- rekao je Karl koji se nije predavao. Uvjeren je kako je slika sa tetkinog tavana original, kako je  stvarno riječ o Picassovoj “Dami s plaštom” koju je slikar pokušao naslikati i u nešto drugačijoj tehnici.

Zato se bacio na istraživanje. Proučio je sva djela, život i tehnike koje je koristio slavni slikar. Tvrdi da je pronašao dokaze kako je Picasso koristio posebne tehnike, koje su podrazumijevale kombinaciju fotografije i ulja na platnu. Sabatino je stoga zatražio i hemijsku analizu slike.

Stručnjaci Centra za analizu materijala umjetničkih dijela u Westmontu, državi Ilinois, uzeli su uzorke sa Sabatinove slike. Dokazali su koko je slika stvarno nastala 1930-ih, ali prilikom pregleda, doktor  Kenet Smit pronašao je nešto što bi moglo Karla Sabatina pretvoriti u milionera.

Pronađen je djelomičan otisak prsta, koji, ukoliko bude odgovarao onome od Pabla Pisacca, znači samo jedno: slika je original!

Ukoliko se potvrdi kako otisak pripada Picassu, riječ je o jedinom djelu na kojemu je ostavio takav trag. Slika je sada poslana na dodatna forenzička tumačenja, u Centar za forenziku u Vašingtonu.

(NN)